Niets leuker dan waterpret voor kind. We kunnen het niet vaak genoeg zeggen, pas wel op. Een ongeluk zit zeker bij het water in een klein hoekje. Je verwacht gespetter en gespatter. Dat ze om hulp zullen roepen wanneer je kindje in nood is. Helaas is dat niet het geval, een verdrinking gebeurt vaak in stilte, in slechts tientallen seconden. Soms zelfs wanneer de ouders wel opletten maar het totaal niet in de gaten hebben. Instinctief neemt je lichaam een rustige pose aan en spaart zuurstof en kun je dus niet schreeuwen. Jaarlijks worden tientallen kinderen gered van een “verdrinking.” Gelukkig overlijden er steeds minder kinderen, zo’n 9 per jaar in Nederland. Dat zijn er natuurlijk wel negen te veel. Waar moet je op letten?
Pas op met schijnveiligheid
Je denkt dat je het goed geregeld hebt met bijvoorbeeld een afgezet zwembad. Maar dan moet dat zwembad wel altijd op slot zitten en moeten je kinderen het hek niet open kunnen doen. Ik weet het nog goed dat ik in het vakantiehuis was en het hekje hoorde kraken. Het duurde misschien 2 seconden voordat ik besefte dat mijn kind in gevaar was. Ik rende naar buiten, met een bonzend hart in mijn keel en daar zag ik mijn bijna kleuter vrolijk zonder bandjes langs het zwembad balanceren. Door mijn olifantenpassen, liep dat gelukkig net goed af, maar het had zo maar kunnen gebeuren. Terwijl ik dus dacht dat ik het goed voor elkaar had.
Of een ander keertje bij vrienden waarbij de peuter even lag te slapen, de bandjes waren afgedaan vanwege de hitte. We lagen allemaal lui te zijn langs het zwembad. Peuter wordt wakker en sprint geluidloos naar het zwembad en valt erin. Maar 1 iemand in het zwembad had dit snel in de gaten. Bizar hoeveel geluk je af en toe moet hebben.
Zwemdiploma’s zijn geen garantie
Vergelijk het met je rijbewijs. Kon jij echt rijden toen je net je rijbewijs had? Nee! Dat leer je door uren te maken (en sommigen leren het nooit). Het is niet voor niets dat zweminstructeurs bij A en B diploma’s de ouders waarschuwen dat zij nog steeds niet achteruit op hun bedje kunnen gaan liggen. Kinderen kunnen zich dan iets langer redden, maar kunnen nog steeds verdrinken.
Benoem de Baywatch
Uit onderzoek blijkt dat 48% van de ouders verwacht dat je een verdrinking hoort, dat je het opmerkt. Dat is dus niet zo. Spreek af wie er op de kinderen let bij het zwembad, het meer of de zee. Wist je dat een baby ook kan verdrinken in een ondiep badje? En dat de meeste verdrinkingen onder jonge kinderen in de tuin gebeuren door een vijver of een zwembadje? Je bent thuis misschien nog wel eerder geneigd om je te laten afleiden, even snel een was erin stoppen, de telefoon op te nemen of de vaat in te ruimen. Ook daar altijd opletten dus en wanneer je even naar bijvoorbeeld de wc gaat, barricadeer je de toegang naar het water. Doe deuren dicht, ook al is het maar voor een paar minuten. Een kindje verdrinkt in tientallen seconden.
Neem voorzorgsmaatregelen
Bandjes, bandjes, bandjes. Zorg dat je kindje bandje aan heeft wanneer water in de buurt is. En zorg dat je je peuter altijd binnen een armlengte bij je in de buurt hebt.