Een zwangerschapsmassage tijdens de zwangerschap klinkt als een luxe, lekker ontspannen. Dat is het natuurlijk ook. Maar daarnaast helpt het in de verschillende fases van de zwangerschap tegen allerlei klachten.
Waarom je lichaam een zwangerschapsmassage kan gebruiken:
Je lichaam verandert tijdens de zwangerschap behoorlijk. Je krijg vaak een andere houding door de groeiende buik. Daarnaast vindt onder invloed van hormonen verweking plaats van gewrichten en spieren. Deze worden wat soepeler en losser. Allemaal voor het goede doel natuurlijk: het voorbereiden op een bevalling. Om te zorgen dat je baby door het geboortekanaal past. Maar die verweking kan wel voor verschillende kwalen zorgen. Denk bijvoorbeeld aan bekkenpijn of grotere voeten. Daarnaast zorgen de hormonen ervoor dat je bijvoorbeeld hoofdpijn hebt of misselijk bent, je slechter gaat slapen en later in de zwangerschap bijvoorbeeld vocht gaat vasthouden.
Zwangerschapsmassage en de voordelen:
Een goede zwangerschapsmassage zorgt ervoor dat je goed ontspant. Je spieren worden soepeler en door de ontspanning ga je ook dieper ademhalen. Het is even een momentje van rust waardoor ook je hoofd even tot rust komt. De bloedcirculatie van jou en je kindje wordt gestimuleerd. Onderzoek heeft aangetoond dat een zwangerschapsmassage helpt tegen slapeloosheid, dat je minder stresshormonen aanmaakt en dat het kan helpen tegen rugpijn.
Zwangerschapsmassage en de trimesters:
Een massage werkt altijd ontspannend. Maar zoals gezegd kan het nemen van een zwangerschapsmassage helpen tegen verschillende zwangerschapskwalen. In het eerste trimester kan een massage bijvoorbeeld helpen tegen hoofdpijn en misselijkheid. In het tweede trimester helpt het tegen bekkenklachten, rugpijn en beenkramp. In het laatste trimester biedt het verlichting tegen bekken en rugklachten, het verminderen van het vasthouden van vocht en kan het je beter laten slapen.
Zwangerschapsmassage: kan het altijd?
Je ligt op je rug of op je zij tijdens een zwangerschapsmassa. Twijfel je of het wel voor jou geschikt is? Overleg dan vooraf even met de verloskundige of begeleidend specialist.
Een massage mag overigens niet te diep gebeuren. Er mag best stevig gemasseerd worden maar het moet wel prettig aanvoelen. Wanneer er te diep gemasseerd wordt kunnen te veel afvalstoffen vrij komen of bestaat er een kans op ongewenste hormonale reacties die tot een vroeggeboorte zouden kunnen leiden.