Aan het einde van je zwangerschap ga je met zwangerschapsverlof. In die periode is werken waarschijnlijk te zwaar en kun je je voorbereiden op je bevalling en de komst van je baby. Dit verlof gaat over in je bevallingsverlof. Dit is de periode na de bevalling. In de volksmond spreekt men eigenlijk altijd alleen over zwangerschapsverlof.

Zwangerschapsverlof  en bevallingsverlof:  hoe lang duurt het?

In Nederland heb je minimaal recht op 16 weken. Dit is gesplitst in 6 weken zwangerschapsverlof en 10 weken bevallingsverlof. De zwangerschapsverlof duurt tot en met de bevalling. Het bevallingsverlof start de dag na de bevalling. Wanneer je dus later dan de uitgerekende datum bevalt, zal je verlof langer duren. Want je behoudt altijd het recht op die 10 weken verlof.

Is je baby eerder geboren dan de uitgerekende datum? Dan worden de dagen die je zwangerschapsverlof korter duurde, opgeteld bij je bevallingsverlof.

Moederschapsverlof België

In België wordt het verlof, moederschapsverlof genoemd en heb je recht op 15 weken verlof. De zwangere kiest ook daar het moment van verlof en mag doorwerken tot 7 dagen voor de bevalling. Na de bevalling mag niemand eerder starten dan 9 weken na de geboorte.

Zwangerschapsverlof : per wanneer?

Als basis pak je de uitgerekende datum. Je bent wettelijk verplicht om 4 weken voor de uitgerekende datum met verlof te gaan. Maar het zwangerschapsverlof mag 6 weken duren. Je kiest in Nederland dus zelf of je 6, 5 of 4 weken voor de uitgerekende datum met verlof gaat. Wanneer je kiest om 4 weken voor de uitgerekende datum met verlof te gaan, heb je na de bevalling 2 weken extra. Je hebt namelijk altijd recht op die 16 weken. En soms heb je geen keuze en word je door medische beperkingen gedwongen om al eerder met verlof te gaan, dan je in je hoofd had.

In België kun je dus zonder medische belemmeringen doorwerken tot 7 dagen voor de bevalling.

Bevallingsverlof langer wanneer baby langer dan een week in het ziekenhuis

Moet je baby langer dan een week verblijven in het ziekenhuis gedurende het bevallingsverlof? Dan kun je recht hebben op extra verlof. Bekijk op de website van het UWV of je daar recht op hebt.

Zwangerschapsverlof duurt langer wanneer je een meerling krijgt

Wanneer je meer dan 1 kindje krijgt, duurt je verlof 2 tot 4 weken langer. Je mag wegens de zwaarte van de zwangerschap eerder met zwangerschapsverlof: 10 tot 8 weken voor de bevalling start het verlof. Daarnaast geldt per 01-04-2018 een langer verlof van 20 weken voor vrouwen die in verwachting zijn van een meerling.

Wordt mijn loon betaald tijdens mijn zwangerschapsverlof?

Wanneer je in loondienst bent, wordt je loon in Nederland 100% uitbetaald middels een uitkering. De uitkering wordt door het UWV uitbetaald aan je werkgever of direct aan jou!

Ben je zelfstandige? Dan krijg je tegenwoordig ook uitbetaald via de Zwanger en Zelfstandige regeling (ZEZ). Je hebt dan ook recht op 16 weken uitkering. De hoogte van je uitkering is afhankelijk van het aantal gewerkte uren in het voorafgaande jaar. De maximale uitkering is het minimumloon. Kijk voor meer informatie op de website van het UWV.

In België ontvang je een uitkering van het ziekenfonds. De eerste dertig dagen van het moederschapsverlof wordt de uitkering berekend op het volledig salaris en ontvang je 82% van het bruto loon. Nadien wordt 75% uitbetaald van een geplafonneerd salaris. Bekijk hier wat dit voor jou betekent.

Zwangerschapsverlof afgelopen maar nog niet klaar om te werken?

Je kunt ziek zijn of nog herstellende van de zwangerschap/ bevalling. Dan heb je recht op een ziektewetuitkering. Altijd in overleg met je werkgever. Markeer je niets, maar wil je graag nog een paar weken langer genieten van je baby? Overleg dan met je werkgever wat de mogelijkheden zijn. Denk hierbij aan ouderschapsverlof of vakantie.

Nuttige links voor je zwangerschap?

Bekijk ook wat je nog meer moet regelen in je zwangerschap.

BEKIJK OOK:

LAATSTE ARTIKELEN: