Zwangerschapsmasker: hoe voorkom je het en wat kun je doen?

///Zwangerschapsmasker: hoe voorkom je het en wat kun je doen?
Zwangerschapsmasker: hoe voorkom je het en wat kun je doen? 2019-05-10T08:47:43+02:00

Zwanger en bruine vlekken in je gezicht? Dan heb je waarschijnlijk een zwangerschapsmasker ofwel chloasma. Tijdens je zwangerschap maak je meer pigment aan. Je kunt daardoor, zeker wanneer je onbeschermd de zon in gaat, last krijgen van bruine vlekken in je gezicht. Meestal niet rondom de ogen, waardoor het lijkt alsof je een bruin masker op hebt. Vandaar de naam “zwangerschapsmasker”. Het is niet schadelijk, alleen wordt het soms als niet mooi ervaren door de zwangere zelf. Het kan zich ook uitbreiden naar de hals en armen of de handen.

Zwangerschapsmasker: wat is de oorzaak?

In je zwangerschap maak je meer van de hormonen Progesteron en Oestrogeen aan. Deze zorgen ervoor dat je weer meer pigment aanmaakt. Pigment is de bruine kleur die huid aanmaakt ter bescherming van onderliggend weefsel tegen uv-straling. Het komt het meest voor tijdens het tweede en derde trimester.

Je vindt het misschien ontsierend maar het is een onschadelijke vorm van hyperpigmentatie,

Zwangerschapsmasker: hoe kun je dit voorkomen?

Het beste wat je kunt doen is de zon vermijden tijdens én ook nog enkele maanden na je zwangerschap. Je hormonen zijn dan namelijk ook nog niet uit je lichaam.

Natuurlijk kom je weleens in de zon. Ga je naar buiten, smeer dan in ieder geval met factor 50.  En op bewolkte dagen ook, alleen dan met factor 30. Wil je echt goed voorbereid zijn, dan zet je ook nog een leuke hoed op.

Zwangerschapsmasker: wat kun je doen wanneer je het hebt?

Tijdens de zwangerschap kun je het zwangerschapsmasker gaan camoufleren. Weet je niet hoe dit moet? Ga even langs een parfumerie, zij helpen je graag

Gebruik in ieder geval geen pigmentcreme’s tijdens de zwangerschap, deze blekende creme’s zijn namelijk schadelijk voor je baby. Na je zwangerschap kun je met pigment crème’s smeren, deze kunnen de pigmentvorming verminderen. De crème’s zijn alleen niet zaligmakend, ze werken niet altijd. Meestal verdwijnt het zwangerschapsmasker ook weer vanzelf na een paar maanden

Gaat je zwangerschapsmasker niet weg na de zwangerschap ( in zeldzame gevallen)? Overleg dan met een dermatoloog wat je zou kunnen doen. Er bestaan laserbehandelingen voor het verminderen van pigment vorming. Wil je echter nog een kindje? Dan wacht je hier liever mee tot na die zwangerschap. De kans is groot dat je het weer opnieuw krijgt, dat is dan zonde van de kostbare behandelingen

Bekijk ook de andere effecten van de zwangerschap op je huid.

GERELATEERD:

LAATSTE ARTIKELEN:

  • Luiers

Zo kun je besparen op luiers

09:11|Reacties uitgeschakeld voor Zo kun je besparen op luiers

  • Luier

Wassen of weggooien?

18:11|Reacties uitgeschakeld voor Wassen of weggooien?

  • wasbare zoogcrompressen

Wasbare zoogcompressen: ideaal!

16:02|Reacties uitgeschakeld voor Wasbare zoogcompressen: ideaal!

Neem even een momentje..

Om onze privacy verklaring te lezen en kennis te nemen van de gegevens die wij van je opslaan. Klik op 'AVG Instellingen' om je eigen instellingen te beheren.

Privacy verklaring | Sluiten
AVG Instellingen