Heb je zwangerschapsdiabetes? Dan heb je vaak veel dorst, moet je veel plassen en he bent natuurlijk zwanger.  Het wordt ook wel zwangerschapssuiker genoemd. 1 op de 20 zwangeren krijgt last van zwangerschapsdiabetes. Met name in de tweede helft van de zwangerschap, dus na de 20 weken. Gelukkig maar, want dan kan het geen ernstige schade toebrengen aan je kindje omdat de basis al aangelegd is in de eerste weken van je zwangerschap.

Soms heb je klachten en soms merk je er zelf helemaal niets van. Het wordt bij iedereen getest en het is gelukkig goed te behandelen. Het grote verschil met normale diabetes is dat dit na de zwangerschap wel weer over gaat. Meestal zijn je waarden binnen 24 uur na de bevalling al weer normaal.

Zwangerschapsdiabetes/ suiker : wat is de oorzaak?

Tijdens je zwangerschap maak je hormonen aan die de aanmaak van insuline remmen. Insuline is nodig om het suiker dat je binnen krijgt via je eten af te breken. Heb je te weinig insuline dat krijg je dus te veel suiker in je bloed en heb je suikerziekte.

Zwangerschapsdiabetes (zwangerschapssuiker) : wat zijn de symptomen?

 • Veel dorst
 • Vaak plassen
 • De baarmoeder, je baby en hoeveelheid vruchtwater zijn groter dan normaal

Iedere zwangere wordt tegenwoordig getest op zwangerschapsdiabetes rond week 24- 28. De verloskundige zal je ook extra en eerder monitoren als het risico op het krijgen van zwangerschapssuiker groter is. Hiervan is sprake wanneer je eerder een miskraam hebt gehad, je ouder bent dan 35, er diabetes in je familie voorkomt, er sprake is van overgewicht of als je een eerder kindje hebt gehad van meer dan 8 pond. Heb je al eerder een keer zwangerschapsdiabetes gehad? Dan is de kans 90% dat je het deze zwangerschap ook zult krijgen.

Zwangerschapsdiabetes : wat zijn de gevolgen?

Wanneer zwangerschapssuiker niet behandeld wordt, zal je baby geen aangeboren afwijkingen hebben door zwangerschapsdiabetes. Wel neemt de kans toe op:

Het krijgen van een grotere baby
Je baby zal harder groeien in je buik dan regulier. De baby krijgt extra suiker binnen via de placenta. De glucose wordt omgezet in vet doordat de baby extra insuline aanmaakt.

Een moeilijkere bevalling door de grootte van je baby
Je bevalling zal dan moeilijker zijn en de kans op een keizersnede is groter.

Grotere kans dat longen minder goed gerijpt zijn
Wanneer de longen nog niet goed gerijpt zijn, komt de ademhaling moeilijker op gang. De baby zal dan extra zuurstof toegediend krijgen.

Grotere hoeveelheid vruchtwater

Kans op vroeggeboorte neemt toe

Na de bevalling zullen ze je baby’s glucosespiegel monitoren. Je baby maakt waarschijnlijk veel insuline aan, maar krijgt niet meer zo veel suiker.

Zwangerschapsdiabetes : wat kun je doen?

 • Je verloskundige/ huisarts zal jou en je baby monitoren
 • Je krijgt een dieet voorgeschreven: vast aantal calorieën en je neemt in plaats van 3 grote maaltijden, meerdere kleine porties per dag
 • Koolhydraten worden beperkt (zoals brood, aardappelen)
 • Wanneer het dieet niet voldoende is, zal je extra insuline toegediend krijgen
 • Liever geen frisdrank, enkel light
 • Zoetjes/ zoetstoffen in plaats van suiker
 • Beperk je gewichtstoename tot gezonde richtlijnen door gezond en gevarieerd te eten
 • Beweeg minimaal een half uur per dag

Heb je nog last van andere kwalen? Bekijk het uitgebreide overzicht met alle zwangerschapskwalen!

Delen:

GERELATEERD:

LAATSTE ARTIKELEN: