Tjee, Zwanger en speeksel? Ooit gedacht dat je daar naar zou zoeken? Je bent zwanger en hebt plots ontzettend veel speeksel in je mond. Dit is een minder bekende zwangerschapskwaal. Sommige zwangeren hebben tot wel vier keer meer speeksel in hun mond. Dat kan knap vervelend zijn. Dit zijn gelukkig wel de uitzonderingen.

Speeksel in de mondhoeken bij het praten of slijmdraden aan je mond. Meestal wordt het rond de 5e maand van de zwangerschap minder. Het speeksel is niet schadelijk en kun je in principe gewoon doorslikken.

Speeksel en zwanger: wat is de oorzaak? 

Onder invloed van hormonen slaan de speekselklieren op hol. Normaal produceren de speekselklieren zo’n 500 tot 600 ml speeksel per dag. Bij zwangeren kan dit oplopen tot maar liefst 2 liter per dag. Dit is echter wel zeldzaam, gangbaarder is 1 liter. Dit wordt dan vaak niet als echt hinderlijk ervaren. Meestal kun je het speeksel gewoon goed doorslikken. Soms is speeksel dikker en dat maakt het slikken echt lastiger.

Wat zijn de symptomen van speekseltoename in de zwangerschap:

  • Veel moeten slikken
  • Kwijlen

Speeksel en zwanger: wat kun je doen?

  • Houd thuis een bakje of beker bij de hand zodat je het te veel aan speeksel uit kunt spugen wanneer het slikken irritant is
  • Zorg dat je altijd zakdoekjes bij de hand hebt
  • Sommige zwangeren hebben baat bij gember thee
  • Leg een handdoek op je nachtkussen

Bekijk ook het volledige overzicht met zwangerschapskwalen.

Delen:

GERELATEERD:

LAATSTE ARTIKELEN: