Je bent net zwanger en je ruikt alles drie keer beter. Ook kun je van bepaalde geuren in een keer walgen. De bakker ruik je bijvoorbeeld aan het begin van de straat. Wanneer iemand koffie gedronken heeft, ruik je van een afstand en maakt je misselijk en doet je misschien bijna overgeven. En dat vaak aan het begin van je zwangerschap. De meeste zwangeren hebben last van een veranderd reukvermogen in het 1e trimester. Dit kan al vrij snel, misschien zelfs voordat je zelf überhaupt door hebt dat je zwanger bent en is dit een eerste signaal.

Na je bevalling, wanneer de hormonen weer afnemen verdwijnt dit weer.

Beter ruiken tijdens de zwangerschap: hoe komt het?

Die zwangerschapshormonen weer natuurlijk. Het hormoon Oestrogeen is dit keer de boosdoener. Zwangeren ruiken vaak kookluchten, koffie, parfum en rookluchten beter. Daarnaast vinden ze vaak bepaalde luchtjes nu vies, terwijl ze daar voorheen geen last van hadden of het zelfs lekker vonden.

Over het doel is geen duidelijkheid. Sommige wetenschappers geloven dat zwangeren zo hun baby beter kunnen behoeden voor slecht voedsel. Andere geloven dat het juist ter aanvulling van bepaalde voedingsstoffen is. Heb je een bepaald tekort, dan vind je dat lekkerder ruiken. Misschien zit in allebei een kern van waarheid.

Wat kun je doen ter verlichting van een veranderd reukvermogen in je zwangerschap?

  • Iedere zwangere heeft “last” van andere geuren. Probeer te koken met minder sterke geuren. Veel zwangeren hebben bijvoorbeeld last van de geur van spaghetti saus, paprika chips, bonen, vis en eieren. Probeer deze te vermijden
  • Vervang je deo en die van je partner door neutraal geurende deo’s, tenminste als je van die geuren last hebt
  • Lucht je huis iedere dag
  • Zet bij het koken een raam open
  • Zorg dat je een geur bij je hebt die je lekker vindt. Zodra je last hebt van een andere geur, ruik je eraan. Geuren die schijnen te helpen zijn citroen, mint, gember en limoen

Delen:

GERELATEERD:

LAATSTE ARTIKELEN: