Voel je je down of somber tijdens de zwangerschap? Dit is zeker niet uitzonderlijk. 1 op de 10 vrouwen heeft tijdens de zwangerschap last van sombere gevoelens. Hier wordt vaak niet over gesproken uit schuldgevoel of omdat zwangeren zich schamen. Onterecht, je kunt er namelijk echt niets aan doen. Je kiest hier niet voor. Het heeft alles te maken met de hormonen.
Wanneer heb je een prenatale depressie?
In de eerste drie maanden van de zwangerschap hebben veel vrouwen last van de hormonen. Je voelt je labiel, moe, bent sneller geëmotioneerd of onredelijk. En soms ook somber. Best verwarrend wanneer dit ver van je af staat. Vaak gaat dit na de eerste 3 maanden over. In je lichaam gebeurt er veel onder invloed van hormonen, je krijgt allerlei kwalen. En je hebt je emoties niet echt onder controle en bent moe. Daarnaast komt er een life changing event, een baby. Daar kun je je natuurlijk helemaal suf over piekeren. Het is dus niet zo gek dat 1 op de 10 vrouwen last heeft van sombere gevoelens tijdens de zwangerschap.
Dit is niet te verwarren met een prenatale depressie. Hoe herken je een prenatale depressie dan wel?
Iedere depressie en zwangere zijn natuurlijk anders. Iedereen ervaart dus ook andere symptomen. De bovenste 4 symptomen van het lijstje komen wel het meeste voor.
Wat zijn de symptomen van een prenatale depressie:
- Vermoeidheid/ uitgeput zijn
- Somber zijn/ depressiviteit
- Schuldgevoelens/ gevoelens van waardeloosheid
- Niet meer kunnen genieten van dingen die je eerder wel leuk vond
- Niet blij zijn met de komst van de baby/ het kind niet meer willen
- Nervositeit/ paniek
- Denken gek te worden/ bang om gek te worden
- Angst om rare dingen te gaan doen
- Suicidale neigingen
- Slecht slapen/ slecht kunnen denken
- Rugpijn/ hoofdpijn
- Misselijkheid/ Braken/ Flauwvallen
Een prenatale depressie kan de hele zwangerschap duren en ook later doorgaan als een postnatale depressie. Het belangrijkste is om het bespreekbaar te maken. Praat over je gevoelens en de vele vragen die je hebt. Zoals: zal ik wel een goede moeder zijn, kan ik het wel etcetera. Je hoeft dit niet alleen te doen.
Wat moet je doen bij een prenatale depressie:
- Schaam je niet, je kunt er niets aan doen
- Zoek hulp, praat erover met je partner maar zeker ook met je verloskundige of huisarts, zij kunnen je echt helpen
- Vitamine B6 en visolie hebben een positief effect op een prenatale depressie