Zwanger en last van je bil en of je been? Pijnlijk en super vervelend! Je kunt er zelfs wakker van liggen. De pijn start vanuit je onderrug, via je bil en kan wel doorlopen tot je onderbeen. Het voelt als een branderig, soms trekkend gevoel in je spier. Het kan zeer plotseling opzetten. En je kunt er last van hebben zonder dat je je inspant, vaak zelfs als je ligt. Dan heb je waarschijnlijk last van zwangerschapsischias. De ischias is de langste zenuw in je lichaam.

Heb je last van pijnscheuten? Met name bij het opstaan of wanneer je bijvoorbeeld tilt? Dan heb je misschien last van bekkeninstabiliteit.

Wat veroorzaakt de pijn in je bil/ been tijdens de zwangerschap?

Tijdens de zwangerschap worden de gewrichten soepeler onder invloed van hormonen. Zo ook de wervels in je rug. Hierdoor kunnen je zenuwen eerder bekneld raken.

Wat kun je doen aan pijn in je been/bil tijdens de zwangerschap?

Eigenlijk moet de zenuw zelf herstellen. Mocht je veel last hebben, ga dan naar een fysiotherapeut of huisarts. De huisarts zal beoordelen of je gebaat bent bij een tijdelijke oplossing zoals medicatie of je doorsturen naar een fysiotherapeut. Deze geeft je oefeningen om je lichaam sterker te maken en je wervels los te maken.

Blijf wel bewegen. Wanneer je dit niet doet zul je juist meer last krijgen.

Bekijk ook de artikelen van bekkenfysiotherapeut Everdina:

Ischias

Zwanger en pijn aan het bekken? Hoe komt het?

Delen:

GERELATEERD:

LAATSTE ARTIKELEN: