Je wordt niet ongesteld, je menstruatie blijft uit. Je bent overtijd. Zou je zwanger zijn? Dit is vaak het eerste waar vrouwen aan denken. Niet zo gek, dit is ook vaak een van de eerste signalen of alarmbellen dat je zwanger zou kunnen zijn. Heb je een zwangerschapstest gedaan en komt er uit dat je niet zwanger bent? Dat kan. Het kan zijn dat je de test nog een paar dagen later moet doen omdat het hCG hormoon nog niet voldoende aanwezig is in je urine. Of het niet ongesteld worden, wordt veroorzaakt door iets anders.

Oorzaken niet ongesteld worden (wanneer je niet zwanger bent):

Hormonale schommelingen
Misschien ben je altijd onregelmatig ongesteld. Of je zit nog in de eerste jaren dat je ongesteld bent. Je hormonen kunnen schommelen en dit heeft effect op het moment dat je ongesteld wordt.

Onder of Overgewicht of Topsport
Je lichaam houdt een soort van in de gaten of het gezond genoeg is om zwanger te worden. Het heeft bijvoorbeeld energie nodig voor een zwangerschap, dat heb je niet als je extreem bent afgevallen of ondergewicht hebt.

Stress
Stress kan je hormoonhuishouding in de war schoppen. Je lichaam is in een hogere staat van paraatheid waardoor het minder of geen hormonen aan kan maken die de eisprong stimuleren.

Stoppen met Anticonceptie
Je hebt vaak nog een onregelmatige cyclus wanneer je net gestopt bent met anti-conceptie als de (prik) pil of een spiraaltje. Dit kan wel een half jaar duren.

Medicijngebruik
Slik je medicijnen? Bekijk de bijsluiter of overleg met je arts of dit impact kan hebben op je cyclus. Anti-depressiva is een bekend voorbeeld.

Onregelmatig werken
Hierdoor krijg je een verstoord dag en nachtritme. Daardoor kan je lichaam ook in de war zijn.

Ziekte
Je lichaam is niet in topvorm en dus niet klaar voor een eventuele zwangerschap/ eisprong.

Overgang
Tijdens en na de menopauze word je niet meer ongesteld

Polycysteus-ovariumsyndroom (PCOS)
5 a 10% heeft last van PCOS. Je maakt mannelijke hormonen aan en je eisprong blijft vaak uit. Hierdoor ben je minder of niet vruchtbaar. Je hebt daarnaast ook vaak nog andere symptomen zoals bijvoorbeeld overbeharing.

Delen:

GERELATEERD:

LAATSTE ARTIKELEN: