Maagzuur, een veelvoorkomende zwangerschapskwaal in de zwangerschap. Maar liefst 70% van de zwangeren heeft weleens last van maagzuur of zure oprispingen. Het speelt met name in het eerste en laatste trimester. Jakkes, maar het is gelukkig niets ernstigs. Je kunt daarnaast ook best wat doen om het te verminderen. Er zijn bijvoorbeeld voedselsoorten die maagzuur bevorderen, die kun je al zo veel mogelijk vermijden.

Brandend maagzuur tijdens de zwangerschap: wat is de oorzaak?

Maagzuur zit normaal gesproken enkel in je maag, deze heeft een beschermlaag. Het wordt door je maag gebruikt om voedsel te verteren. Je maag wordt afgesloten door een klepje. Het hormoon progesteron wordt al in het 1e trimester aangemaakt en verslapt je spieren. Voor een goed doel, maar nu niet zo handig. Het verslapt eventueel ook de spier die je maag afsluit. In het 2e en 3e trimester groeien je baarmoeder en baby dusdanig dat er extra druk ontstaat waardoor het maagzuur uit je maag de slokdarm instroomt. Je voelt een branderig gevoel in je slokdarm en kunt last hebben van boeren waarbij maagzuur mee omhoog komt. Ook kun je er misselijk van worden of een opgeblazen gevoel van hebben. Vervelend dus.

Brandend maagzuur tijdens de zwangerschap: tips!

  • Eet en drink niet te veel koffie, vet en pittig eten, zuivel en citrusvruchten
  • Eet gezond en vezelrijk (fruit, groenten)
  • Hopelijk overbodig: rook niet!
  • Slaap met je hoofd hoger dan de rest van je lichaam, een extra kussen of indien mogelijk zet je de bovenkant van je bed omhoog
  • Vermijd stress: praat over dingen die je bezig houden

Helpt dit allemaal niet? Bespreek met je verloskundige welke medicijnen je kunt gebruiken.

Delen:

GERELATEERD:

LAATSTE ARTIKELEN: