Aii, hoofdpijn en zwanger. Een vaak gehoorde zwangerschapskwaal in het eerste en derde trimester. Meestal is dit niet iets waar je je zorgen over hoeft te maken. De oorzaak van hoofdpijn tijdens de zwangerschap kan zeer divers zijn. Vermoeidheid, spanning, stress, kwaal op kwaal, uitdroging, hormonen etc.

Hoofdpijn en zwanger: in het 1e trimester?

Heb je hoofdpijn en ben je net zwanger? In de eerste drie maanden van je zwangerschap komt vaak hoofdpijn voor. Een doffe of drukkende pijn aan beide kanten van je hoofd of juist aan de achterkant van je hoofd en je nek. Spanningshoofdpijn. In deze fase van je zwangerschap gieren de hormonen door je lijf en krijg je kwaal na kwaal die hoofdpijn kunnen veroorzaken. Denk aan vermoeidheid, misselijkheid en overgeven. Plus de spanning van alles wat er op je af komt tijdens een zwangerschap. In het tweede trimester voelen de meeste zwangeren zich weer beter en vermindert vaak ook de hoofdpijn klacht.

De hoofdpijn kan trouwens ook een ontwenningsverschijnsel zijn van het stoppen met roken of het minderen met cafeïne.

Hoofdpijn en zwanger: in het 3e trimester van de zwangerschap?

In het derde trimester van je zwangerschap komen er meer kwalen en kilo’s op je af. De kwalen maken het zwaarder en de kilo’s zorgen voor een andere houding. Een bekende kwaal is de slapeloosheid, dit is een grote veroorzaker van hoofdpijn.

Let op: heb je tijdens het 2e of 3e trimester heftige hoofdpijn? En ook een hoge bloeddruk of eiwit in je urine?

Dan heb je mogelijk een zwangerschapsvergiftiging. Bel je verloskundige of huisarts, ook als je twijfelt.

Mag je pijnstillers tegen hoofdpijn tijdens de zwangerschap nemen?

Aspirine en ibuprofen zijn slecht voor je ongeboren baby. Deze mag je niet tegen de hoofdpijn nemen tijdens je zwangerschap.
Van paracetamol mag je, met mate, een pil nemen. Lees de bijsluiter en overleg met je verloskundige indien je onzeker bent of en wanneer je dit langdurig gebruikt. Het drinken van water en het masseren van je hoofd helpt ook om je hoofdpijn te verlichten.

Tips tegen hoofdpijn in je zwangerschap

  • Drink 8 glazen water per dag
  • Eet regelmatig kleine beetjes zodat je je bloedsuikerspiegel op peil houdt
  • Let op je voedsel: van sommig eten krijg je juist hoofdpijn. Bekende veroorzakers zijn chocolade, kaas, pinda’s, yoghurt en zure room
  • Rust zo veel mogelijk, van een tekort aan slaap krijg je hoofdpijn
  • Beperk stress: plan relax momenten in
  • Wandel een kwartiertje in de buitenlucht
  • Let op je houding wanneer je al een buik begint te krijgen, probeer je hoofd en nekspieren te ontzien

Delen:

GERELATEERD:

LAATSTE ARTIKELEN: