Iedere zwangerschap kost een tand. Een oud gezegde dat misschien vroeger wel zo was. Maar met een beetje extra aandacht en goede verzorging van je gebit hoeft dit tegenwoordig zeker niet zo te zijn. De gezondheid van de tanden wordt niet aangetast. Wel kun je tandvlees ontstekingen krijgen of parodontitis.

Bloedend en ontstoken tandvlees tijdens je zwangerschap

Door de hormonen heb je tijdens je zwangerschap eerder last van bloedend en ontstoken tandvlees en gevoelige tanden. Je tandvlees kan opgezwollen zijn waardoor het sneller irriteert of gaat bloeden.

Moet je overgeven van de misselijkheid? Het maagzuur tast je glazuur aan. Poets niet direct na het overgeven. Spoel met water of mondwater

Parodontitis

Parodontitis is een ontsteking van het tandvlees waarbij ook het kaakbot wordt aangetast. Buiten dat je dit moet laten nakijken voor jezelf is het ook belangrijk voor je baby. Het blijkt dat vrouwen met parodontitis een twee tot zeven maal grotere kans hebben op een vroeggeboorte of een kindje met een laag geboortegewicht. Het beste is om dit zo snel mogelijk aan te pakken, het liefst voor week 28.

Parodontitis geeft zelden pijnklachten. Het is best lastig om te diagnosticeren. Ga daarom sowieso naar de tandarts tijdens je zwangerschap. Symptomen kunnen zijn: rood, gezwollen en bloedend tandvlees, terugtrekkend tandvlees, loszittende kiezen/ tanden, slechte adem.

Wat kun je doen aan bloedend en ontstoken tandvlees tijdens je zwangerschap?

  • Poets je tanden twee keer per dag
  • Flos je tanden dagelijks
  • Gebruik fluorhoudende tandpasta
  • Ga tussen de 4e en 6e maand naar de tandarts

Delen:

GERELATEERD:

LAATSTE ARTIKELEN: