Aan het begin van je zwangerschap krijg je gevoelige of pijnlijke borsten. Dit is vaak 1 van de eerste zwangerschapssymptomen. Zwanger en hupla je borsten veranderen!
Je lichaam start, onder invloed van hormonen, na de bevruchting direct al met de voorbereiding op het geven van borstvoeding. Zo kun je vaak vanaf week 4 al aan je borsten voelen dat je zwanger bent.

Zwanger, veranderen je borsten?

Tijdens je zwangerschap staat de ontwikkeling van je borsten niet stil. Je kun verschillende zwangerschapskwalen ervaren. Van gevoelige borsten, tot wel 2 cupmaten groter wordende borsten, donkere grotere tepels, blauwe aders tot lekkende borsten. En je partner maar denken dat dit zo 1 van de meest geweldige kwalen is. Au!

Pijnlijke en gevoelige borsten tijdens de zwangerschap

Een van de eerste zwangerschapssymptomen zijn vaak dus de gevoelige borsten. Al vanaf week 4. Je borsten worden gevoelig of doen zelfs al pijn. Aanraken is niet prettig, helaas voor je partner, het is nog wel zo verleidelijk. De gevoeligheid duurt vaak het hele 1e trimester (de 1e 13 weken) en neemt daarna af.

Tips ter verlichting van gevoelige borsten tijdens je zwangerschap:

  • Koop zwangerschapsbeha’s: deze zijn gemaakt van zachte rekbare stoffen en hebben vaak geen beugel
  • Maak je partner duidelijk dat het echt pijn doet

Groeiende borsten tijdens de zwangerschap

Vanaf week 6 zullen je borsten al gaan groeien. Misschien vind je dit wel geweldig en sommige balen ervan. Wat het ook is, je kunt het in ieder geval niet tegenhouden. Je borsten worden gemiddeld zo’n 2 cupmaten groter. Hoe en wanneer verschilt per zwangere. Het kan heel geleidelijk gaan en sommigen krijgen groeispurts. Bij die laatste groep loop je het meeste risico op striae door het plotseling fors oprekken van de huid. Je kunt ook tijdelijk last krijgen van jeuk.

Tip tegen straie: er is geen wetenschappelijk bewijs dat er iets echt helpt tegen striae. Maar voor deze tips geldt ” baat het niet, schaadt het niet”

  • Neem koud/ warm douches
  • Houd de huid soepel, smeer een creme of bijvoorbeeld bio oil

Delfs Blauwe Borsten: aderen zijn beter zichtbaar tijdens de zwangerschap

Kijk je naar je borsten en zie je in 1 keer de aderen van je borsten super goed? Dit klopt. Je maakt tijdens je zwangerschap tot wel 50% meer bloed aan en dit wordt rondgepompt door je aderen. Na de bevalling (of als je stopt met de borstvoeding) wordt het weer net zoals het was voordat je zwanger was.

Je tepels tijdens de zwangerschap

Niet alleen worden je borsten gevoeliger en groter, ook je tepels veranderen tijdens de zwangerschap:

  • Ze worden groter en steken meer uit, zo kan de baby straks beter aanhappen
  • Tepelhoven worden donkerder, dan kan je baby de tepel straks beter vinden
  • Bultjes van Montgomery: kliertjes die eruit zien als kleine bultjes. Ze scheiden een olieachtige vloeistof af die de tepels beschermen tegen uitdroging en de huid soepel houden

Lekkende borsten in je zwangerschap

Are you kidding me? Nope, helaas. Theoretisch kun je vanaf de 3e maand van je zwangerschap al melk gaan lekken. Op dat moment start je lichaam met het maken van Colostrum, de eerste gelige melk voor je baby. Dat is wel echt zeldzaam. Het komt het meeste voor aan het einde van de zwangerschap. Je kunt spontaan gaan lekken, bij seksuele opwinding of bij het horen van een baby.

Tip bij lekkende borsten tijdens je zwangerschap:

  • Er zijn zoogcompressen te koop. Dat voorkomt dat je met natte plekken komt te zitten op je werk. Houd er wel rekening mee dat je de grote ronde schijven goed ziet in een strak truitje.

Delen:

GERELATEERD:

LAATSTE ARTIKELEN: