Bloedverlies in het eerste trimester van je zwangerschap. Beangstigend, want bloedverlies wordt vaak geassocieerd met een miskraam, zeker in het begin. Zo’n 20-40% van de zwangeren krijgt last van bloedverlies in het 1e trimester.

Wat is de oorzaak van bloedverlies tijdens de zwangerschap in het 1e trimester?

  • Bij circa 50% van de gevallen van het bloedverlies in de zwangerschap is het een voorbode van een miskraam
  • Innestelingsbloeding van de eicel in de baarmoederwand
  • Wondje in de baarmoederwand
  • Een poliep
  • Een blaasontsteking, vaginale infectie of soa. De huisarts moet een antibioticakuur voorschrijven
  • De randen van de placenta kunnen licht bloeden. Aan het begin van de zwangerschap wordt de placenta omhoog getrokken door de groeiende baarmoeder
  • Ook kun je na het vrijen last hebben van licht bloedverlies. Dit komt door de extra doorbloeding van je baarmoederwand- en mond onder invloed van hormonen. Dit gaat vanzelf over. Het kan wel tot 36 uur duren
  • Pseudo menstruatie: sommige zwangeren houden een lange tijd tijdens de zwangerschap een paar bloedverlies dagen. Op het moment waarop ze normaal gesproken ongesteld zouden moeten worden

Bloedverlies tijdens de zwangerschap (1e trimester); wanneer bel je de huisarts?

Neem altijd direct contact op met je huisarts of verloskundige als je hevige buikpijn, koorts hebt, duizelig bent en of hevig bloedverlies tijdens de zwangerschap hebt.

De onzekerheid is vaak zwaar. Heb je licht bloedverlies zonder krampen of na het vrijen? Dan is er vaak niets aan de hand. Twijfel je of heb je ook krampen? Bel dan met je verloskundige of huisarts. Zij kunnen vaak aan de hand van een aantal vragen beoordelen of het een miskraam is of niet. Wanneer het een miskraam betreft, kun je dit helaas niet voorkomen. Er is iets niet goed met de vrucht en je lichaam stoot dit af.

Meestal moet je na de start van het bloedverlies tijdens de zwangerschap afwachten of de bloeding heviger wordt en ook stolsels gaat bevatten. Heb je ook buikkrampen zoals bij een menstruatie? Dan is er vaak sprake van een miskraam. Stopt de bloeding en was het gering? Dan ben je vaak nog zwanger. Dan ga je na een week ter controle bij je verloskundige of huisarts.

Wil je graag zekerheid, vraag dan om een echo. Vanaf week 6- 8 kun je een echo laten maken via de vagina. Na 8 weken kan er een echo via de buikwand gemaakt worden. Wanneer de arts ziet dat het vruchtje nog leeft, is de kans nog maar 5% dat je alsnog een miskraam krijgt.

Delen:

GERELATEERD:

LAATSTE ARTIKELEN: