Bekkenpijn is eigenlijk een overkoepelende term voor pijn op diverse plekken rondom het bekken. Hier zoomen we in op SI pijn tijdens de zwangerschap. Je kunt bij bekkenpijn ook last hebben van:
- Pijn aan de voorzijde> Schaambeen
Deze pijn kan uitstralen langs de binnenkant van het bovenbeen, naar de lies of de schede. - Pijn links en/of rechts onder in de rug thv de 2 kuiltjes (SI gewrichten). Deze kan uitstralen in de bil, naar de lies, achterzijde bovenbeen en soms zelf onderbeen.
- Pijn rond de stuit
Anatomie SI gewrichten
De volledige naam voor SI-gewrichten is Sacro-Iliacale gewrichten. De gewrichten bevinden zich onderin de rug en vormen een verbinding tussen de rug en benen. Het zijn de verbindingen tussen heiligbeen en bekken (aan de achterzijde van het bekken). Ze zorgen voor de krachtsoverdracht tussen onder- en bovenlijf (soort van scharnierpunt) en worden dus constant zwaar belast.
Oorzaak SI pijn tijdens de zwangerschap
Tijdens de zwangerschap wordt onder invloed van de hormonen het SI gewricht soepeler gemaakt. Dit is functioneel om te zorgen dat je kindje door je bekken geboren kan worden.
Normaal is het SI gewricht zeer stug (maar maximaal 3 graden draai beweeglijkheid) en geeft het op deze manier stevigheid aan de wervelkolom en het bekken. Tijdens de zwangerschap is deze ineens veel beweeglijker en daarnaast moet het meer dragen. Dit kan voor klachten zorgen.
Het gewricht kan te instabiel zijn en/of uit balans raken (een verschuiving van de botdelen van het SI gewricht tov elkaar).
Symptomen SI pijn tijdens de zwangerschap
- Rugpijn thv de kuiltjes in je onderrug (evt uitstralend naar bil en/of benen)
- Pijnlijke lies
- Spierspasme van bilspieren
- Pijn bij lopen, zitten, opstaan, bukken, omdraaien.
Wat te doen bij SI pijn tijdens je zwangerschap?
Bij zwangerschapsgerelateerde SI pijn gelden de algemene adviezen van bekkenpijn. Neem daarnaast contact op met een geregistreerd bekkenfysiotherapeut.
Zij zal je klacht grondig onderzoeken en kijken wat je verder nodig bent qua advies, aanpassing en eventueel behandeling.
Zo’n behandeling kan bestaan uit het in balans brengen van je bekken, losmaken van pijnlijke spieren, tapen voor ondersteuning, aanleren van stabiliseren of mobiliserende oefeningen.
Mogelijkheden van therapie:
- Opheffen disbalans/blokkade SI gewricht door middel van mobiliserende technieken.
- Oefeningen om het gewricht soepel te houden of juist om te stabiliseren.
- Losmaken van spieren rondom bekken.
Everdina Veenema
Everdina is bekkenfysiotherapeut. Zij richt zich in haar praktijk Dorstzorg op het voorkomen en behandelen van klachten in het gehele gebied van lage rug, bekken, buik en bekkenbodem. Denk aan bekkeninstabiliteit, ongewild urine verlies of seksuele problematiek.