Bekkenpijn is eigenlijk een overkoepelende term voor pijn op diverse plekken rondom het bekken. Hier zoomen we in op pijn aan het schaambot (schaambeen) tijdens de zwangerschap. Je kunt bij bekkenpijn ook last hebben van:
- Pijn aan de voorzijde> Schaambeen
Deze pijn kan uitstralen langs de binnenkant van het bovenbeen, naar de lies of de schede. - Pijn links en/of rechts onder in de rug thv de 2 kuiltjes (SI gewrichten). Deze kan uitstralen in de bil, naar de lies, achterzijde bovenbeen en soms zelf onderbeen.
- Pijn rond de stuit
Zwanger en pijn aan je schaambeen?
Anatomie
Het schaambot is de voorste verbinding in het bekken. De twee schaambeenderen worden met elkaar verbonden middels de symfyse.
Symptomen pijn aan het Schaambot
Schaambot pijn voel je meestal duidelijk in het midden, ter hoogte van de schaamstreek. De pijn kan uitstralen naar 1 of beide zijden, naar de buik en/of naar de lies.
Het voelt alsof je in je kruis bent getrapt of dat er iets zwaars aan hangt. De pijn kan vermoeiend zijn en soms ineens stekent.
Activiteiten waarbij je meer pijn kan ervaren:
- Activiteiten waarbij je een been optilt
- Opstaan, lopen, traplopen en omdraaien in bed geven de meeste klachten
Oorzaak pijn aan schaambot
In de meeste gevallen de instabiliteit en verweking tijdens je zwangerschap onder invloed van hormonen.
Hierdoor:
- Verandering van de stand van het bekken. Disbalans van de 2 schaambeenderen
- Door deze disbalans van het bekken, mogelijk trek en compensatie van de spieren die vastzitten aan je schaambot. Deze spieren proberen het bot terug te draaien en trekken hard aan de aanhechting op het schaambot
- Compensatie van je lijf, anders bewegen tijdens je zwangerschap, waardoor bepaalde spieren meer activiteit moeten verrichten en kunnen gaan trekken aan je schaambeen
Wat te doen?
Bij zwangerschapsgerelateerde schaambot pijn gelden de algemene adviezen van bekkenpijn. Neem daarnaast contact op met een geregistreerd bekkenfysiotherapeut.
Zij zal je klacht grondig onderzoeken en kijken wat je verder nodig bent qua advies, aanpassing en eventueel behandeling.
Een gespecialiseerd (bekken en/of manueel) therapeut kan wanneer je bekken uit balans is, je bekken middels lichte mobiliserende technieken weer in balans brengen. De pijn gaat soms al direct weg en je voelt snel resultaat.
Everdina Veenema
Everdina is bekkenfysiotherapeut. Zij richt zich in haar praktijk Dorstzorg op het voorkomen en behandelen van klachten in het gehele gebied van lage rug, bekken, buik en bekkenbodem. Denk aan bekkeninstabiliteit, ongewild urine verlies of seksuele problematiek.