Bekkenpijn is eigenlijk een overkoepelende term voor pijn op diverse plekken rondom het bekken. Hier zoomen we in op liespijn tijdens de zwangerschap. Je kunt bij bekkenpijn ook last hebben van
- Pijn aan de voorzijde> Schaambeen
Deze pijn kan uitstralen langs de binnenkant van het bovenbeen, naar de lies of de schede. - Pijn links en/of rechts onder in de rug thv de 2 kuiltjes (SI gewrichten). Deze kan uitstralen in de bil, naar de lies, achterzijde bovenbeen en soms zelf onderbeen.
- Pijn rond de stuit
Zwanger en pijn in je lies?
Anatomie van de lies
De lies bevindt zich tussen de onderbuik en het bovenbeen. Het is de huidplooi (links en rechts) ter hoogte van het bekken/schaambeen.
Wat zijn de symptomen van liespijn in de zwangerschap?
- Pijn links en/of rechts in de huidplooi
- Pijn kan licht of hevig zijn
- Kramperig gevoel in de lies
- Soms tijdelijk krachtverlies (waardoor de functie van het been belemmerd wordt)
- Klachten tijdens zitten, zijligging
Wat zijn de oorzaken van liespijn tijdens de zwangerschap?
- Zwangerschap: hormonen, verweking, instabiliteit en compensatie
- Indalen baby kan klachten geven rondom schaambeen, vagina, liezen en soms onderbuik. Sommige vrouwen krijgen een zeurend en hangend gevoel. Alsof de baby er al half uit is
- Uitstraling van blaasontsteking. In de zwangerschap is je weerstand verminderd en komt dit vaker voor
Niet-zwangerschapsgerelateerde oorzaken liespijn
- Liesblessure door een verkeerde beweging of overbelasting.
- Verstoppingen
- Nierstenen
- Liesbreuk
Wat te doen bij liespijn in de zwangerschap?
Bij zwangerschapsgerelateerde liespijn gelden de algemene adviezen van bekkenpijn. Neem daarnaast contact op met een geregistreerd bekkenfysiotherapeut.
Zij zal je klacht grondig onderzoeken en kijken wat je verder nodig bent qua advies, aanpassing en eventueel behandeling.
Zo’n behandeling kan bestaan uit het in balans brengen van je bekken, losmaken van pijnlijke spieren, tapen voor ondersteuning, aanleren van stabiliseren of mobiliserende oefeningen.
Bij twijfel over de wel of niet zwangerschapsgerelateerde oorzaak zal de bekkenfysiotherapeut jou doorsturen naar je huisarts.
Everdina Veenema
Everdina is bekkenfysiotherapeut. Zij richt zich in haar praktijk Dorstzorg op het voorkomen en behandelen van klachten in het gehele gebied van lage rug, bekken, buik en bekkenbodem. Denk aan bekkeninstabiliteit, ongewild urine verlies of seksuele problematiek.