Last van je huid tijdens de zwangerschap? Of heb je juist een stralende huid en krijg je iedere dag complimentjes?
Wat het ook is, je zwangerschap (ofwel de bekende hormonen) heeft een grote invloed op je huid.

Een stralende huid in je zwangerschap?

Je hoort vaak dat zwangere vrouwen er stralend uitzien. Dat is gelukkig geen fabel. De hormonen zorgen ervoor dat de klieren in je huid meer oliën produceren. Daarnaast wordt je huid meer doorbloed waardoor je een mooie roze blos krijgt. Dit effect zie je al na een paar weken.

Helaas hebben de hormonen ook nog wat andere effecten op je huid. Let op: dit zijn voorkomende zwangerschapskwalen, het wil dus niet zeggen dat jij ze ook allemaal krijgt.

Pukkeltjes: zwangerschapsacne

Ook je huid moet naar een balans zoeken met al deze nieuwe hormonen. Je huid maakt meer talg aan, waardoor de poriën verstopt kunnen raken. Met pukkeltjes tot gevolg. Zwangeren hebben hier met name in het eerste trimester last van. Je huid is tijdens de zwangerschap extra gevoelig, ga dus niet aan de slag met zware scrubs.
Houd je gezicht goed schoon met milde verzorgingsproducten. Drink veel water. Kom niet aan de pukkeltjes en let op wat je eet en of je daar een extra reactie op krijgt.

Bekijk ook de tips bij zwangerschapsacne

Droge huid in de zwangerschap

Veel zwangeren hebben last van een droge, jeukende huid tijdens de zwangerschap. Je kunt bijvoorbeeld last hebben van een jeukende buik of andere lichaamsdelen. Smeer met een goede olie of lotion. Helpt dit niet? Ga dan naar de huisarts en vraag een vaseline-achtige creme.

Striae

Gevreesd door veel zwangeren, striae of wel zwangerschapsstriemen. Dit komt voor op de buik, borsten en/ of heupen. De huid moet dusdanig snel oprekken dat er kleine scheurtjes zichtbaar worden van het onderhuids weefsel. Met soms een zebra-achtige buik tot gevolg. Aan het begin zijn deze strepen zeer duidelijk te zien en donkerpaars van kleur. Op dat moment denk je dat het nooit meer goed komt. Na de loop van tijd wordt dit echter minder en kleuren ze wit. Het vervaagt, maar de littekens blijven wel bestaan.

Lees meer over striae

Zwangerschapsmasker

Tijdens je zwangerschap maakt je huid extra pigment aan. Nu denk je misschien, leuk een mooi kleurtje! Maar het ziet er toch net niet zo uit zoals je zou willen. Het is een soort masker, sommige delen van het gezicht verkleuren wel en andere delen niet. Bijvoorbeeld rond de ogen en de mond. Vandaar het woord zwangerschapsmasker. 70% van de zwangeren heeft hier in meer of mindere mate last van. Vermijd de zon zo veel mogelijk, in ieder geval tussen 11 en 3. Smeer je daarnaast goed in met minimaal factor 30 als je de zon in gaat.

Lees meer over het zwangerschapsmasker

Linea Nigra

Er loopt een lijn vanaf je navel naar het midden van je schaambeen. Deze is vaak wit (linea alba), in het tweede trimester kan deze donker worden. Na de bevalling zal deze binnen een paar maanden weer verdwijnen.

Lees meer over de Linea Nigra

Moedervlekken en sproeten

Je kunt tijdens je zwangerschap meer moedervlekken en sproeten krijgen. Smeer je altijd goed in met minimaal factor 30. Vermijd de zon tussen 11 en 15. Worden je moedervlekken heel donker, jeuken ze of  heb je rafelige randen? Ga dan even langs de huisarts voor een check.

Spataderen en rode vlekjes (spinnenwebjes)

Je huid raakt tijdens de zwangerschap meer doorbloed en de wanden van de bloedvaatjes worden dunner. Dit kan tot gevolg hebben dat je last krijgt van spataderen of de zogenaamde kleine ” spinnenwebjes”. Tegen spataderen helpt het om regelmatig te bewegen. Heb je veel last? Ga dan langs de huisarts.

Lees meer over spataderen

Delen:

GERELATEERD:

LAATSTE ARTKELEN: