Dit is absoluut niet te vergelijken met misselijk zijn tijdens je zwangerschap. Zwangeren die last van Hyperemesis Gravidarum hebben, hangen meer dan een paar keer boven de wc om over te geven. Je hebt een zware zwangerschap, lichamelijk en psychisch. Het komt voor bij circa 2% van de zwangeren. In Nederland hebben zo’n 2 .000 tot 4.000 vrouwen hier jaarlijks last van. Wat is het? waardoor wordt het veroorzaakt en wat kun je doen aan Hyperemesis Gravidarum?

Hyperemesis Gravidarum : wat is het?

Het is een zwangerschapsziekte. Extreme misselijkheid in de zwangerschap, met als resultaat dat je heel vaak en veel moet overgeven. Soms zelfs tot uitdroging en ondervoeding aan toe. De meeste vrouwen voelen zich iets beter na de tweede helft van de zwangeren, sommigen houden het echter de hele zwangerschap.

Hyperemesis Gravidarum : wat is de oorzaak?

De oorzaak is nog niet wetenschappelijk bewezen. Men vermoedt dat het een zeer heftige reactie is op de veranderende hormoonhuishouding in je lichaam. Ook zou stress invloed kunnen hebben op de ontwikkeling van HG.

Hyperemesis Gravidarum : wat zijn de symptomen?

Je bent extreem misselijk. Vaak continue. Je moet vaak overgeven, meerdere keren per dag. Je kunt vrijwel geen eten of drinken binnen houden, zelf geen water. Je bent vaak niet meer in staat om te werken of normale dingen te doen als boodschappen of een trap oplopen. Het is een uitputtingslag voor je lichaam. Vaak slaap je ook niet goed door je misselijkheid of omdat je er iedere keer uit moet om over te geven. De misselijkheid gaat niet over na het eerste trimester van je zwangerschap.

Hyperemesis Gravidarum : naar de huisarts

Wanneer je denkt dat je Hyperemesis Gravidarum hebt, meld je dit altijd bij je huisarts en verloskundige. Zij kunnen je wellicht nog wat praktische tips geven. Je belt altijd direct naar de huisarts of verloskundige wanneer je:

 • Bloed of gal overgeeft
 • Je meer dan 24 uur niet meer hebt kunnen eten of drinken
 • Je meer dan 3 keer per dag overgeeft
 • Wanneer je meer dan 5% van je lichaamsgewicht van voor je zwangerschap bent afgevallen
 • Wanneer je veel minder plast
 • Wanneer je urine donker is en sterk ruikt
 • Je duizelig of verward bent
 • Je moeite hebt met je evenwicht
 • Wanneer je je huid van je hand optilt en deze niet direct terug veert

Hyperemesis Gravidarum : diagnose en behandeling

Wanneer je vermoedt dat je HG hebt zal je urine of bloed vaak worden onderzocht op aanwezigheid van ketonen. Dit duidt op vetafbraak. Wanneer je HG hebt, word je meestal wel een keer opgenomen tijdens je zwangerschap ter behandeling van uitdroging of ondervoeding door het vele overgeven. Je krijgt daar een infuus met vocht en mogelijk ook met sondevoeding wanneer dat nodig is. Ook worden medicijnen gegeven tegen de misselijkheid. Zo’n opname duurt meestal een paar dagen.

Bij de huisarts kun je verschillende medicijnen krijgen tegen de misselijkheid. Het effect van de medicijnen wisselt per persoon.

Hyperemesis Gravidarum : is het gevaarlijk?

Je baby krijgt van je lichaam altijd als eerste alle voedingsstoffen en haalt dit uit jouw reserves. Om je baby hoef je je dus geen zorgen te maken. Het is dus gevaarlijk voor jou door het risico op uitdroging en ondervoeding.

Hyperemesis Gravidarum : wat kun je doen?

Voeding tips

 • Laat je eten koken door anderen (indien mogelijk). Zo word je in ieder geval minder misselijk van de lucht
 • Test uit of koud of warm eten/ drinken beter valt
 • Experimenteer met eten en blijf dat doen, vaak wisselt je voorkeur
 • Junkfood valt vaak beter bij vrouwen met HG, eet dat dan ook zonder je schuldig te voelen. Iedere calorie telt!
 • Probeer fruit en groente te eten met zo veel mogelijk vocht: meloen, tomaten, appels, komkommer
 • Vermijd sterk geurende etenswaren in je koelkast
 • Probeer sportdrankjes (mineralen) en ontbijtdrankjes vanwege de extra voedingsstoffen

Voel je niet schuldig

Het zit niet tussen je oren. Het is een ziekte. Anderen zien dit misschien niet zo, omdat ze daar niet van op de hoogte zijn. Leg uit wat het is en dat het iets anders is dan gewone zwangerschapsmisselijkheid.  Ook kun je je schuldig voelen over het niet kunnen genieten van je zwangerschap. Je kunt gaan balen dat je zwanger bent. Dit voelt dan soms verkeerd. Het gevoel is wel normaal en mag er ook zijn. Dat is begrijpelijk. Probeer het einddoel voor ogen te houden en dat je weet dat het tijdelijk is. Makkelijk gezegd.. dat weten we. Er is ook een lotgenoten facebook pagina van zehg. Praat erover en deel je gevoel met anderen die het ook hebben gehad. Zij begrijpen je als geen ander en kunnen je steun bieden.

Neem gas terug

Het is een uitputtingsslag voor je lichaam, maar ook psychisch. Blijf niet zo lang mogelijk alles gewoon doen, terwijl je dit eigenlijk niet kunt. Neem gas terug.  Kun je niet meer werken? Je werkgever wordt gewoon gecompenseerd door het UWV, maak het bespreekbaar en let op jezelf.

Vraag om hulp

Iedereen wil je graag helpen. Laat anderen het huishouden of boodschappen doen of regel een oppas voor eventuele andere kinderen.

Besteed aandacht aan je tanden

Het vele overgeven kan je tanden aantasten. Spoel iedere keer goed na met water en poets je tanden niet direct na het overgeven. Dat lijkt een fris idee, maar je poetst je glazuur daarmee weg. Wacht een half uur met poetsen.

Hyperemesis Gravidarum : de impact

De impact is groot. Je voelt je een groot deel of de gehele zwangerschap hondsberoerd. Genieten van een zwangerschap is er vaak niet echt bij. Je kunt je dan ook weer schuldig voelen dat je niet echt geniet. Ook kan je omgeving niet meewerken omdat ze de situatie niet echt goed in (kunnen) schatten. Dat is frustrerend en pijnlijk. Opmerkingen als “Ik ben ook weleens misselijk”  kunnen je diep raken. Daarnaast heb je het risico op en de angst voor uitdroging en ondervoeding.

Hyperemesis Gravidarum en een volgende zwangerschap

De kans dat je bij een volgende zwangerschap weer te maken krijgt met HG is helaas groot. Omdat de oorzaak van HG nog niet echt duidelijk is, kunnen hier echter moeilijk uitspraken over worden gedaan. Bespreek je situatie met je huisarts.

Meer informatie of tips over Hyperemesis Gravidarum?

Bekijk de website van ZEHG. Daar vind je meer informatie over HG, tips en informatie over lotgenoten contact.

Lees ook het ervaringsverhaal van Djoeke:

Delen:

LAATSTE ARTKELEN: