Wanneer je eiwit in je urine hebt kan dit een indicatie zijn van zwangerschapsvergiftiging. Wat is eiwit in de urine eigenlijk? Waardoor wordt het veroorzaakt en kun je het zelf ook herkennen?

Eiwit in de urine en zwanger

Wanneer je zwanger bent en je hebt klachten (zoals een hoge bloeddruk of gezwollen voeten/ gezicht) die duiden op een mogelijke zwangerschapsvergiftiging, wordt vaak je urine onderzocht. Meestal is dit in de tweede helft van de zwangerschap. Wanneer je een hoge bloeddruk hebt, komen je bloedvaten onder druk te staan. Bloedvaten en organen kunnen daardoor poreus worden. Ook de nieren. Wanneer dat zo is, lekken er eiwitten uit de nieren.

Eiwit in urine : hoe meten?

Er zijn 2 veel voorkomende manieren om de eiwitten in de urine te checken:

Dipsticktest

De verloskundige kijkt met behulp van een dipstick in de urine of er eiwitten in je urine zitten. Een dipstick is een staafje die je in de urine doopt. Wanneer het blauw kleurt (of een ander kleurtje) zitten er eiwitten in. De test toont het eiwitniveau in de urine, de uitslag loopt van a + tot ++++. Waarbij +1 laag en +4 is hoog. Een hoog eiwitgehalte in de urine tijdens de zwangerschap duidt op pre-eclampsie of nierschade.

24 uursmeting

Hierbij verzamel je thuis of in het ziekenhuis je urine. Dit is een nauwkeurigere methode waarbij de hoeveelheid eiwit beter bepaald kan worden. Wanneer er meer dan 300 mg in 24 uur waargenomen wordt, duidt dit op pre eclampsie. De normale waarde ligt onder de 150 mg.

Eiwit in urine: kun je dit zelf herkennen?

Wanneer je veel eiwitten in je urine hebt, is de urine vaak wat schuimiger. Je kunt beter ook letten op andere symptomen van een zwangerschapsvergiftiging, zoals opgezwollen handen, voeten of gezicht. Een hoge bloeddruk, wazig of sterren zien. Kijk hier voor alle symptomen van zwangerschapsvergiftiging.

Eiwit in urine: waarop letten bij het verzamelen van je urine?

Je levert een zo zuiver mogelijk potje urine in. Zuiver in de zin van dat je probeert te voorkomen dat er afscheiding in komt. Afscheiding kan ervoor zorgen dat de gemeten eiwitten hoger zijn dan werkelijk het geval is. En laten zwangeren nu net vaak last hebben van een hogere productie van afscheiding! Hoe je voorkomt dat afscheiding de test vertroebelt? Maak vooraf je vagina en schaamlippen goed schoon met water en watten bollen.

Lees ook:

Delen:

GERELATEERD:

LAATSTE ARTIKELEN: