Bloedarmoede: ijzertekort in je zwangerschap

Bloedarmoede: ijzertekort in je zwangerschap 2018-08-30T14:45:04+02:00

Wat is bloedarmoede? Waardoor wordt het veroorzaakt en waarom heb je tijdens de zwangerschap meer kans op het krijgen van bloedarmoede. Wat kun je doen en wat zijn de symptomen?

Bloedarmoede en zwanger

Wat is bloedarmoede eigenlijk? Je bloed bestaat onder andere uit rode bloedcellen. Deze bevatten Hemoglobine (Hb), dit is een eiwit dat nodig is om het zuurstof uit je longen naar de rest van je lichaam te vervoeren. Tijdens de zwangerschap neemt de hoeveelheid bloed met maar liefst 50% toe. Het Hb gehalte is de verhouding tussen de hoeveelheid Hb en de rest van het bloed. Het is dan ook normaal dat het Hb gehalte licht daalt wanneer de hoeveelheid bloed zo sterk toeneemt. Dit noem je een natuurlijke daling.

Bloedarmoede en de oorzaken

Bloedarmoede kan verschillende oorzaken hebben. Denk aan de zwangerschap zelf, een ijzertekort, een vitaminetekort, een bloedziekte of een combinatie van deze oorzaken. Ijzertekort komt het meest voor tijdens de zwangerschap doordat de hoeveelheid bloed met 50% toe neemt, er ijzer gaat naar je baby en er ijzer nodig is voor je placenta.

Bloedarmoede : wat zijn de symptomen?

Bloedarmoede heeft veel symptomen die bij een normale zwangerschap horen. Denk aan de veelvoorkomende kwalen als vermoeidheid, je zwak voelen, duizeligheid, kortademig, bleek zien, hoofdpijn en transpireren. Daarnaast kun je ook last hebben van een verminderde eetlust, oorsuizen, een versnelde hartslag en hartkloppingen.

Bloedarmoede testen tijdens de zwangerschap

De verloskundige prikt aan het begin van je zwangerschap je ijzerwaarde in het bloed (Hb gehalte). Daarnaast wordt je Hb gehalte standaard nog een keer geprikt rond de 30e week van je zwangerschap. Dit gebeurt meestal via een vingerprikje. Heb je een groter risico op bloedarmoede, dan wordt het ook nog een keer rond de 20 weken geprikt. Dit is het geval wanneer je een tiener bent, je binnen een jaar na de geboorte van een eerder kindje zwanger bent, wanneer je vegetarisch bent, zwanger van een meerling of als jij (of je ouders) niet uit West Europa komt.

Bloedarmoede en ijzertekort : wat kun je doen?

Eet ijzerrijke voeding

Voor het aanmaken van Hemoglobine is voornamelijk ijzer nodig, maar ook vitamine C en B11 (Foliumzuur). Heb je een laag Hb gehalte dan kun je dus ijzerrijke voeding eten. Denk aan appelstroop, gedroogd fruit en noten. Vlees, vis en eieren, graanproducten, groenten zoals spinazie, andijvie, broccoli, courgette, doperwten, tomatenpuree. Ook aardappelen en peulvruchten zijn rijk aan een hoeveelheid ijzer.

Stimuleer de opname van ijzer

Het ijzer wordt beter opgenomen wanneer je tijdens de maaltijd ook voldoende vitamine C eet.  Je vermijdt beter koffie, thee en melkproducten tijdens de maaltijd, deze remmen de opname van ijzer juist af.

Ijzertekort?

Wanneer er echt sprake is van een te groot ijzertekort krijg je meestal tabletten met ijzer voorgeschreven.

Gevolgen bloedarmoede en ijzertekort in de zwangerschap

Bloedarmoede wordt door verloskundigen nauwlettend in de gaten gehouden. De gevolgen van een lichte en tijdelijke bloedarmoede zijn niet zo erg. Meestal gaat het zelfs vanzelf over of het tekort aan ijzer is goed te behandelen door de zogenaamde staalpillen. Je baby zorgt er zelf voor dat het genoeg ijzer opslaat (ten koste van jouw ijzergehalte).

Wanneer de bloedarmoede niet behandeld wordt, heeft dit wel grote risico’s voor jou en je baby. Denk in ernstige gevallen aan een vroeggeboorte, een laag geboortegewicht en in zeldzame gevallen een doodgeboren kindje. Jijzelf bent een stuk kwetsbaarder voor infecties en ziekten. Gelukkig komt dit in Nederland zelden voor door de strakke opvolging door verloskundigen.

Lees ook:

GERELATEERD:

LAATSTE ARTIKELEN:

  • Tips bekkenbodem kraamweek

Je kraamtijd tijdens corona

16:51|Reacties uitgeschakeld voor Je kraamtijd tijdens corona

  • Baby kosten

Tips om te besparen met een baby

10:59|Reacties uitgeschakeld voor Tips om te besparen met een baby

  • Zorgverzekering

Hoe zit het met je zorgverzekering als je in 2021 zwakker wordt? 

12:36|Reacties uitgeschakeld voor Hoe zit het met je zorgverzekering als je in 2021 zwakker wordt? 

Neem even een momentje..

Om onze privacy verklaring te lezen en kennis te nemen van de gegevens die wij van je opslaan. Klik op 'AVG Instellingen' om je eigen instellingen te beheren.

Privacy verklaring | Sluiten
AVG Instellingen