Bilpijn (Piriformis syndroom) & zwanger

Bilpijn (Piriformis syndroom) & zwanger 2018-03-24T22:02:03+01:00

Bekkenpijn is eigenlijk een overkoepelende term voor pijn op diverse plekken rondom het bekken. Hier zoomen we in op bilpijn tijdens de zwangerschap. Je kunt bij bekkenpijn ook last hebben van:

Anatomie

De billen zitten aan de achterzijde van het bekken en worden gevormd door verschillende spieren. Deze spieren stabiliseren het bekken en geven beweging aan de heupen

Symptomen bij Bilpijn

  • Bilpijn (eventueel met uitstraling in een been =piriformis syndroom)
  • Pijn diep in de bil
    Meestal geleidelijk ontstaan, soms acuut of plotseling inschieten
  • Pijn bij zitten, liggen, opstaan, lopen, omdraaien in bed
  • Pijn verergert evt bij draaiingen in de heup

 Oorzaak Bilpijn/ verhoogde spanning bilspieren tijdens de zwangerschap:

Tijdens de zwangerschap proberen de bilspieren de nieuwe houdingen en de zwaarte van de buik te compenseren wat resulteert in verhoogde aanspanning van de bilspieren met eventueel plaatselijke pijn tot gevolg.

— Wanneer het bekken niet in balans is, kunnen de bilspieren dusdanig aanspannen dat zij bilpijn veroorzaken.

— Bekkenbodemklachten

Het Piriformis syndroom is één van de meest bekende oorzaken van bilpijn. Bij het Piriformis syndroom is er sprake van zenuwpijn in de bil.

De bilspier (m. Piriformis) loopt van het dijbeen naar het bekken. Het is een diepe bilspier die tegen een zenuw in de bil kan drukken.

Piriformis syndroom

Het piriformis syndroom is een veelgenoemde oorzaak van ischias: een uitstralende zenuwpijn in je bil of je been. Deze klachten worden ook wel eens aangezien voor een hernia. Maar dat is het dan niet. 

Wat te doen bij Bilpijn?

Bij zwangerschapsgerelateerde bilpijn gelden de algemene adviezen van bekkenpijn. Neem daarnaast contact op met een geregistreerd bekkenfysiotherapeut.

Zij zal je klacht grondig onderzoeken en kijken wat je verder nodig bent qua advies, aanpassing en eventueel behandeling.

Zo’n behandeling kan bestaan uit het in balans brengen van je bekken, losmaken van pijnlijke spieren, tapen voor ondersteuning, aanleren van stabiliseren of mobiliserende oefeningen.

 Wanneer het bekken in balans is kan door het losmaken van de bilspieren en eventuele rekoefeningen de klacht soms vrij snel verholpen worden.

Everdina Bekkenfysiotherapeut

Everdina Veenema

Everdina is bekkenfysiotherapeut. Zij richt zich in haar praktijk Dorstzorg op het voorkomen en behandelen van klachten in het gehele gebied van lage rug, bekken, buik en bekkenbodem. Denk aan bekkeninstabiliteit, ongewild urine verlies of seksuele problematiek.

GERELATEERD:

LAATSTE ARTIKELEN:

  • Tips bekkenbodem kraamweek

Je kraamtijd tijdens corona

16:51|Reacties uitgeschakeld voor Je kraamtijd tijdens corona

  • Baby kosten

Tips om te besparen met een baby

10:59|Reacties uitgeschakeld voor Tips om te besparen met een baby

  • Zorgverzekering

Hoe zit het met je zorgverzekering als je in 2021 zwakker wordt? 

12:36|Reacties uitgeschakeld voor Hoe zit het met je zorgverzekering als je in 2021 zwakker wordt? 

Neem even een momentje..

Om onze privacy verklaring te lezen en kennis te nemen van de gegevens die wij van je opslaan. Klik op 'AVG Instellingen' om je eigen instellingen te beheren.

Privacy verklaring | Sluiten
AVG Instellingen