Wanneer je zwanger bent, hoor je vaak voor het eerst dat je je bekkenbodemspieren moet gaan trainen. De zogenaamde kegeloefeningen. Grote kans dat je er daarvoor nog niet van gehoord had of niet precies wist wat het was. De bekkenbodem kan tijdens en na de zwangerschap voor de nodige problemen zorgen, denk bijvoorbeeld aan verzakkingen, urineverlies of je ontlasting niet goed op kunnen houden. Daarom eerst een uitleg wat het precies is.

Bekkenbodem : de anatomie

De bekkenbodem is een mat van meerdere spierlagen aan de onderzijde van je bekken. Ze ondersteunen je blaas, baarmoeder en darmen en zorgen ervoor dat je controle hebt over urine, windjes en ontlasting.
De vrouw heeft 3 openingen, namelijk de plasbuis, de vagina en de anus. In tegenstelling tot de man,hij heeft enkel een opening voor de plasbuis en de anus. 

Bekkenbodem en haar functie

De bekkenbodem houdt simpel gezegd alles goed op zijn plaats en zorgt ervoor dat je makkelijk kunt bewegen en dat je bijvoorbeeld je plas of ontlasting goed op kunt houden, maar ook goed kunt laten gaan. Oftewel dat je de controle hebt en niet wordt verrast door een natte onderbroek wanneer je niest of op de trampoline springt.

De bekkenbodem moet om dit te kunnen doen kunnen aanspannen om de urine en/of ontlasting op te houden, maar zal ook goed moeten ontspannen om te kunnen plassen of ontlasten.

De bekkenbodemspieren werken nauw met elkaar samen.Grotendeels onbewust, maar je kunt bewust controle op je bodem uitoefenen, hoewel daar soms wel enige oefening voor nodig is.

Een goede samenwerking tussen je bekkenbodem-, buik- en rugspieren zorgt voor stabiliteit rond je bekken, zodat je makkelijk kunt bewegen.

Wanneer de bekkenbodemspieren niet juist functioneren, bijvoorbeeld overactief (vastzitten), onderactief (niet goed kunnen aanspannen) of een verkeerde timing hebben van aanspannen kan dit resulteren in klachten bij plassen, ontlasten en vrijen. Maar ook (langdurige) rug/bekken/heup en buikpijn kan voortkomen uit een niet goed functionerende bekkenbodem.

Hoe ontstaan bekkenbodemklachten?

Onderactiviteit (de spieren kunnen niet goed aanspannen) kan ontstaan door bv bevalling, bestraling of ouderdom

Overactiviteit (de spieren zijn te veel gespannen) kan ontstaan door pijn na een bevalling, stress, verkeerde ademhaling, disbalans in bekken/rug of negatieve voorgeschiedenis.

Coördinatie stoornis kan (on)bewust zijn aangeleerd als kind (bv paradoxaal persen).

Lees ook mijn andere artikelen:

Everdina Bekkenfysiotherapeut

Everdina Veenema

Everdina is bekkenfysiotherapeut in Dorst en Oosterhout. Zij richt zich in haar praktijk Dorstzorg op het voorkomen en behandelen van klachten in het gehele gebied van lage rug, bekken, buik en bekkenbodem. Denk aan bekkeninstabiliteit, ongewild urine verlies of seksuele problematiek.

Delen:

LAATSTE ARTIKELEN: