Oorzaken verminderde vruchtbaarheid

Oorzaken verminderde vruchtbaarheid 2018-03-24T18:34:57+01:00
Jullie proberen al een tijdje zwanger te worden, maar het lukt nog niet. Dat kan erg frustrerend zijn, zeker als je er zo bewust mee bezig bent. Na een jaar proberen wordt gesproken van verminderde vruchtbaarheid. Bij 30% van de oorzaken ligt het aan de man, bij 20% aan de combinatie van de man en vrouw en bij 50% aan de vrouw. Weet wel dat slechts 3% van de vrouwen echt onvruchtbaar is. Er zijn dus meestal nog goede kansen om zwanger te raken, ook na een jaar proberen. Ook speelt de leeftijd een rol. Vrouwen worden gemiddeld vanaf hun 35e minder vruchtbaar, bij mannen is dat heel verschillend.

Ben je jonger dan 35 jaar? Dan kun je na een jaar bij je huisarts terecht. Ben je ouder of bijna 35? Dan mag je na een half jaar onbeschermd vrijen naar de huisarts voor verder onderzoek.

Wat zijn de mogelijke oorzaken van verminderde vruchtbaarheid bij de man?

De verminderde vruchtbaarheid bij de man heeft bijna altijd te maken met het sperma. Het kan liggen aan een verminderde hoeveelheid spermacellen of de kwaliteit van de zaadcellen: de zaadcellen zijn niet actief genoeg. Ze bewegen niet voldoende en kunnen de lange weg naar de eileiders niet goed af leggen. Of een groot deel van de zaadcellen wijkt af van de normale vorm: de ovale kop met lange staart.

Dit kan diverse oorzaken hebben:

    • Alcohol en drugsgebruik
    • Het scrotum is vaak te warm (saunabezoek, gebruik elektrische deken), te strakke onderbroek
    • Aangeboren stoornis in de aanmaak van zaadcellen
    • 1 of beide zaadleiders zijn verstopt
    • Een ontsteking aan de bijbal
    • Een spataderkluwen in de balzak
    • Een doorgemaakte geslachtsziekte
    • Ziektebestrijding als medicijngebruik, bestraling of chemotherapie

Wat zijn de mogelijke oorzaken van verminderde vruchtbaarheid bij de vrouw?

Geen of verminderde eisprong

Dit is de oorzaak bij 20% van de vrouwen met een verminderde vruchtbaarheid. Bij een regelmatige cyclus heb je iedere 14 dagen voor je menstruatie een eisprong. En daarmee iedere maand een kans om zwanger te worden. Nu vindt er minder vaak een eisprong plaats. De menstruatie is onregelmatig of ontbreekt. Dit kan komen door hormoonstoornissen, onder of overgewicht, stress, te intensief sporten.

Afwijkingen aan de eileiders

Je eileiders kunnen verstopt zitten door bijvoorbeeld een vroegere ontsteking (mogelijk door Chlamydia) of verklevingen na een operatie. Dit kan ervoor zorgen dat de eicellen niet of minder goed getransporteerd kunnen worden. De eicel bereikt de baarmoeder dan niet. Dit is de oorzaak bij 14% van de vrouwen met een verminderde vruchtbaarheid.

Endometriose

Het baarmoederslijmvlies bevindt zich ook op andere plekken in de buik dan enkel in de baarmoeder. Bij een ernstige vorm van Endiometriose kan dit leiden tot verklevingen.

Wat zijn de mogelijke oorzaken van verminderde vruchtbaarheid bij de combinatie?

Het kan ook voorkomen dat er sprake is van een combinatie van bovengenoemde oorzaken. Denk bijvoorbeeld aan een onregelmatige cyclus en traag zaad. Het onderzoeken van het moment van de eisprong kan dan leiden tot een succesvolle zwangerschap.

Daarnaast kun je als koppel natuurlijk ook last hebben van seksuele problemen.
Er zijn diverse redenen te benoemen waardoor jullie minder vrijen en dus minder kans hebben op een zwangerschap. Denk bijvoorbeeld aan vaginisme, droogte, impotentie of het moeten vrijen met een focus op zwanger worden. Hebben jullie dit soort problemen? Raadpleeg dan via de huisarts een seksuoloog.

Dit zijn de meest voorkomende oorzaken. Welke behandelingen zijn er mogelijk en wat zijn de statistieken met betrekking tot verminderde vruchtbaarheid?

Bekijk wat je zelf kunt doen om de kans te vergroten om zwanger te worden. 

Neem even een momentje..

Om onze privacy verklaring te lezen en kennis te nemen van de gegevens die wij van je opslaan. Klik op 'AVG Instellingen' om je eigen instellingen te beheren.

Privacy verklaring | Sluiten
AVG Instellingen