Het zwanger worden lukt nog niet direct. Balen! Soms moet je geduld hebben en soms is er meer aan de hand. De meeste stellen (ca 90%) worden binnen een jaar zwanger. Je huisarts start de onderzoeken op wanneer je jonger bent dan 35 en langer dan 1 jaar bezig bent, ouder dan 35 bent en een half jaar bezig bent of wanneer daar een andere aanleiding voor is.
Hoe verlopen deze onderzoeken?
Het onderzoek begint met een gesprek met de huisarts. Deze zal op basis van deze informatie al in kunnen schatten in welke richting hij moet onderzoeken. Het kan voor je gevoel onprettig zijn om bijvoorbeeld je seksleven te bespreken met een relatief vreemde. Of je seksuele verleden in het bijzijn van je huidige partner te bespreken. Realiseer je dat de arts dit dagelijks doet en deze informatie nodig heeft om jullie te helpen. Je kunt er ook altijd voor kiezen om je arts na het gesprek nog op te bellen over eventuele gevoelige informatie. Na het gesprek volgen er nog lichamelijke onderzoeken.
Welke informatie wil de arts graag weten?
- Algemene gezondheid
- Hoe lang jullie bezig zijn met jullie kinderwens
- Hoe vaak jullie vrijen
- Eventuele seksuele problemen
- (Erfelijke) aandoeningen in de familie
- Operaties of ontstekingen
- Soa geschiedenis
- Cyclus van de vrouw
- Eerdere zwangerschappen
- Last van stemmingswisselingen
- Gebruik van medicijnen
Lichamelijk onderzoek:
De huisarts zal kijken of hij aanwijzingen kan vinden bij de vrouw die duiden op een hormonale oorzaak. Hij kijkt hierbij naar lichaamsbouw, lengte en beharing. Daarnaast volgt een inwendig onderzoek waarbij hij, met behulp van een eendenbek, voelt aan de baarmoeder en eierstokken. Dit doet hij met 2 vingers inwendig en een hand op de buik. Tevens wordt dan gekeken of er mogelijk sprake is van een infectie. De man zal zijn zaad af moeten staan om het te laten testen op kwaliteit. Er wordt gekeken naar:
- De hoeveelheid zaadcellen: bij minder dan 20 miljoen spermacellen per milliliter is er sprake van verminderde vruchtbaarheid
- De beweeglijkheid: minstens 40% van de cellen moet recht vooruit bewegen
- De vorm: minstens 40% van de cellen heeft een ovale kop met een lange staart
Wanneer word je doorgestuurd naar de gynaecoloog of fertiliteitsarts?
De huisarts maakt op basis van de uitkomsten van bovenstaand onderzoek, de leeftijd van de vrouw en de uitslag van de zaadtest een berekening. Dit is de kans dat jullie binnen een aantal maanden tot een jaar toch zwanger raken op een natuurlijke manier. Is die kans lager dan 30% dan zal hij jullie doorverwijzen naar het ziekenhuis. Tussen de 30 en 40% zal hij met jullie overleggen. Boven de 40% wordt geadviseerd om nog even op de natuurlijke manier te proberen. De lengte van deze periode is mede afhankelijk van je leeftijd. Hij zal adviseren om vlak voor de eisprong te vrijen. Bij een normale cyclus van 25 tot 28 dagen zie je rond dag 12 tot 14 de basale temperatuur stijgen. Dat is het moment om te vrijen. Bereken je vruchtbare periode.