Je hebt een kinderwens maar het lukt helaas nog niet om zwanger te worden. Dat is frustrerend  en emotioneel niet makkelijk voor jou en je partner. Je bent bij de huisarts geweest en uit de onderzoeken blijkt dat er sprake is van verminderde vruchtbaarheid. Bij jou, bij je partner of bij allebei. Gelukkig zijn er tegenwoordig een hoop behandelingen mogelijk om de kans te vergroten op het vervullen van jullie kinderwens. De arts overlegt met jullie wat de beste methode is naar aanleiding van de geconstateerde oorzaak.

Kijkoperatie

Wanneer je als vrouw bent doorverwezen door de huisarts naar de gynaecoloog, kan het zijn dat je eerst nog een laparoscopisch onderzoek krijgt. De gynaecoloog maakt onder algehele narcose 1 of 2 sneetjes bij de navel. Daardoor wordt een buisje ingebracht en gas geblazen in de buik. Hierdoor ontstaat er ruimte tussen de verschillende organen. Vervolgens wordt er een cameraatje ingebracht, waardoor de arts op het scherm kan kijken naar de baarmoeder, de eierstokken en de andere organen. Eventueel wordt nog een klein stukje weefsel weggehaald voor verder onderzoek (biopt). Ook is eventueel Endometriose weefsel goed zichtbaar.

Kunstmatige Inseminatie met donorzaad (KID)

Methode: Er wordt een zaadcel van iemand anders ingebracht bij de vrouw. Het zaad wordt direct in de baarmoeder gespoten. Dit kan een zaadcel van de spermabank zijn of van een bekende. Dit wordt toegepast wanneer de man (nagenoeg) onvruchtbaar is, een ernstige erfelijke ziekte heeft, wanneer er sprake is van een BOM moederschap of een lesbische relatie.
Veel mensen vinden het een moeilijke beslissing. Het kind is genetisch niet helemaal van jullie samen. Bespreek dit met je partner en denk er bijvoorbeeld over na of je je kind dit later gaat vertellen.

Hormoonbehandeling

Methode: Wanneer de vrouw geen (of nagenoeg geen) eisprong heeft, wordt door middel van een hormoonbehandeling geprobeerd deze op te wekken. Dit wordt ook vaak tegelijkertijd toegepast met andere methode als IVF of IUI. De hormonen worden middels injecties, tabletten of een infuus toegediend. Er worden regelmatig echografieën van de eierstokken gemaakt om te kijken hoe de hormoonbehandeling aanslaat.

Soms krijgt de man ook een hormoonkuur wanneer er sprake is van te weinig aanmaak van zaadcellen.

Operatie van de vrouw

Het kan zijn dat de gynaecoloog overgaat tot een operatie. Dit kan bijvoorbeeld bij een afsluiting van de eileiders door verklevingen, of bij het verwijderen van Endometrioseweefsel. Dit gebeurt vaak laparoscopisch (een operatie door middel van kleine sneetjes in de buik).

Operatie van de man

Het kan zijn dat de man geopereerd moet worden. 
Wanneer er sprake is van een spataderkluwe (Varicocele) worden er minder zaadcellen geproduceerd en zullen de zaadcellen ook minder beweeglijk zijn. Dit kan operatief verholpen worden door de spataderkluwe af te binden in de balzak. Zo’n 70- 80% van de mannen heeft na 3 maanden een verhoogde kwaliteit en hoeveelheid spermacellen.
Daarnaast kan het zijn dat de zaadleider verstopt zit. Dit kan bijvoorbeeld door vroegere ontstekingen of een aangeboren afwijking. De kans op een zwangerschap na deze operatie is minder hoog, zo’n 15%.

Intra- uteriene-inseminatie: IUI

Het zaad van de man wordt op het juiste moment kunstmatig ingebracht bij de vrouw. Het wordt direct in de baarmoeder gespoten, waardoor het de normale lange reis naar de eileiders overslaat. Daarnaast worden alle gezonde zaadcellen van de man geselecteerd: beweeglijk en met een normale vorm.

Meer over IUI

Invitrofertilisatie: IVF

Wanneer de moeder wel gezonde eitjes heeft maar deze de baarmoeder niet kunnen bereiken kan worden gekozen voor IVF. Dit betekent dat de bevruchting buiten het lichaam plaatsvindt. Ook wel de reageerbuisbevruchting. Er wordt door een punctie een aantal gezonde rijpe eicellen uit de eierstok gehaald. Deze worden samengebracht met honderdduizenden spermacellen van de man in een speciale broedstoof. Na een paar dagen kan men zien of er een bevruchting heeft plaatsgevonden. Wanneer dit zo is, wordt de bevruchte eicel teruggeplaatst in de baarmoeder. Dan moet de bevruchte cel zich succesvol innestelen. Wanneer dit gebeurt heeft de zwangerschap een goede kans van slagen. Wanneer dit niet zo is wordt de procedure herhaald. 

Intra Cytoplasmatische Sperma Injectie:  ICSI

Dit is nagenoeg dezelfde procedure als bij IVF. Er wordt hier echter maar 1 zaadcel gebruikt. De zaadcel wordt rechtstreeks in de eicel geïnjecteerd. Dit wordt toegepast wanneer het zaad van de man van slechte kwaliteit is. Het wordt ook toegepast wanneer IVF nog niet het gewenste resultaat heeft opgeleverd.

MESA OF TESE

Wanneer de man wel gezonde zaadcellen heeft maar deze niet in de zaadlozing terecht komen, spreken we van azoospermie. Dit kan diverse oorzaken hebben; een verstopping van de zaadleider of bijvoorbeeld door een ontsteking. Afhankelijk van de oorzaak worden de zaadcellen operatief verkregen vanuit de bijbal (MESA) of de zaadbal (TESE). Dit wordt gecombineerd met ICSI.

Medisch behandeltraject voor verminderde vruchtbaarheid: een emotioneel en lichamelijk zwaar traject

Een medisch behandeltraject om je kinderwens te vervullen is zwaar. Emotioneel en soms ook lichamelijk. De spanning, de eventuele hormonen, het wachten en de teleurstellingen die je moet verwerken. Daarnaast word je in je omgeving geconfronteerd met kinderen en krijg je te maken met goedbedoelde adviezen. Goede vrienden of familie begrijpen vaak niet half wat je nu echt meemaakt en hoe het voelt. Dit kan ook niet als je het niet zelf meegemaakt hebt. Je kunt je daardoor eenzaam voelen, samen. Maar ook alleen in je relatie. Vaak verschilt de beleving van het traject tussen diegene die de behandelingen ondergaat en de ander die voor zijn of haar gevoel machteloos vanaf de zijlijn meekijkt. Ook gaat iedereen anders om met het verwerken van teleurstellingen. Daarnaast kan het hebben van geplande seksmomenten ook zijn tol eisen op het plezier. Kortom, een zeer heftige periode. Het kan helpen om hierover te praten  met lotgenoten. Heb je niemand in je omgeving die hetzelfde heeft meegemaakt of houd je het liever een beetje weg bij je vrienden? Er is een patiëntenvereniging FREYA: voor informatie over verminderde vruchtbaarheid en lotgenotencontact.

Delen: