Je bent 9 weken zwanger. Je baby groeit in hoog tempo door. Moe zijn is waarschijnlijk een understatement.

9 weken zwanger: wat gebeurt er nu met jou?

2e maand
1e trimester

Misschien voel je je fantastisch en fit zoals nooit te voren, maar de meeste 9 weken zwangeren zijn MOE! Jeetje, wat is dit? Hoe kan dit?
Je stofwisseling gaat sneller. De hoeveelheid bloed neemt toe en je bloedsuikerspiegel en bloeddruk gaan omlaag. Resultaat: chronische vermoeidheid. De enige oplossing is slapen wanneer het kan.. Het duurt nog een paar weken en dan wordt het echt minder. Je broeken worden strakker, je BH past niet meer, Je rent 100 keer per dag naar de wc, om te plassen en/of over te geven. Binnen een paar weken zal je energielevel echt weer stijgen en de misselijkheid afnemen. Je lichaam maakt nu de placenta. Deze voorziet je kindje tijdens de zwangerschap van alle essentiële voeding. Super belangrijk dus. Wanneer deze klaar is, zul je je beter voelen. Fijn dat die vermoeidheid in ieder geval een doel heeft!

We hebben al eerder een aantal symptomen behandeld. Die blijven gelden en ook hebben we hier een uitgebreid overzicht met zwangerschapskwalen en tips.

De meest voorkomende zwangerschapskwalen van week 9:

Winderigheid: je kunt tegenwoordig een wedstrijdje doen met de grootste mannen. Heel charmant. Het helpt als je meerdere kleinere maaltijden eet, in plaats van een paar grootte.

Plassen: jeetje zo vaak. Probeer dubbel te plassen: denk je dat je klaar bent, probeer het nogmaals. Grote kans dat je nog een keer kan plassen. Dit scheelt weer een keer lopen.

Maagzuur: kauwen op suikervrije kauwgum helpt. Ook hier helpt het eten van bijvoorbeeld zes kleine in plaats van drie grote maaltijden per dag.

Constipatie: naast het eten van fruit/ groente, water drinken en bewegen, zweren sommige vrouwen bij het drinken van warm water met citroen in de ochtend of avond.

Hoofdpijn: nog een veelvoorkomend symptoom. Drink voldoende water, dit kan iets helpen.

Snotneus en bloedneus

1 blok emoties en  je partner?

Naast deze vermoeidheid gaan je emoties alle kanten op. Niet zo gek dat dit nu ook erger opspeelt. Je hormonen bereiken een piek en je bent waarschijnlijk vermoeid, dat helpt niet echt mee. Je kunt overmand worden door gevoelens van stress en bezorgdheid. Hoe moet dit straks allemaal? Komt dit wel goed? Je hele hoofd zit vol gedachten en je kunt het met niemand echt delen. Het is immers nog vaak geheim. Een man ervaart deze periode heel anders. Het lijkt alsof een man het zich allemaal niet zo realiseert. Zeker wanneer het de eerste is. Hij denkt vaak ” Ik heb nog zes maanden.” Ook dit is normaal. Verwacht niet te veel van hem, hier heb je alleen jezelf mee. Wil je toch een goed gesprek. Loop eens samen door het bos, dan praat een man over het algemeen makkelijker dan dat hij tegenover je zit.

Grootste gevaar is geweken

De grootste kans op een miskraam is rond de innesteling in week 3/4. De kans op een miskraam is in week 9 afgenomen van 10% naar 3%. Om  je gerust te stellen kun je het beste zo snel mogelijk naar de verloskundige gaan. Je kunt het hartje waarschijnlijk al horen kloppen. Horen jullie nog niets? Dat kan ook komen doordat het kindje misschien wat onhandig ligt om het te kunnen horen.

9 weken zwanger: de ontwikkeling van je baby

Lengte:   3 cm, zo groot als een druif
Gewicht: 2 gram

Er gebeurt weer een hele hoop nu je 9 weken zwanger bent. Je baby wordt nog steeds een embryo genoemd. Dat komt omdat de aanleg van de organen nog steeds vol in ontwikkeling zijn.

  • Het kindje heeft al een compleet mondje, met lippen en een tong. De smaakpapillen op de tong worden aangelegd. Je baby kan nu dus al het vruchtwater proeven
  • De ogen zijn nu bijna bedekt met een laagje huid dat later de oogleden zullen worden
  • Er zijn duidelijke schouders, heupen en ellebogen
  • Alle spieren zijn aangelegd
  • De vliezen tussen de vingers en tenen verdwijnen, waardoor ze nu echt lijken op onze handen en voeten
  • Het bewegen gaat al een week of twee. Maar nu is de communicatie tussen de hersenen en spieren ook aanwezig. Je zal je baby nog niet voelen tot een week of 1822
  • De embryo wordt minder krom door de aanwezigheid van bijvoorbeeld de nekspieren
  • De aanleg van alle belangrijke organen is begonnen
  • Je kunt vanaf deze week mogelijk de hartslag horen. Wat een bijzonder moment! Is dit nog niet geval? Geen zorgen maken. Dit kan volgende week anders zijn. Dit kan bijvoorbeeld aan de positie van je kindje liggen

9 weken zwanger: wat kun je doen?

Zwangerschapskleding

Delen:

GERELATEERD:

LAATSTE ARTIKELEN: