8 weken zwanger : wat kun je verwachten?

8 weken zwanger : wat kun je verwachten? 2018-12-11T10:16:08+01:00

Oh no, ochtendmisselijkheid? Dit duurt de hele dag!  Je bent nu 8 weken zwanger. Waarschijnlijk zie je nog niets, maar voel je je behoorlijk zwanger. Je broek begint misschien al wel een beetje te knellen. De baby beweegt nu en de hersenen beginnen te werken!

8 weken zwanger: wat gebeurt er met jou?

2e maand
1e trimester

Wow, je zit al bijna aan het einde van de tweede maand. Ook al zie je meestal nog niets. Het begint nu voor jou waarschijnlijk echt aan te voelen in plaats van een beetje surreëel. Je kunt als je 8 weken zwanger bent wel al een iets boller buikje krijgen. Maar het hoeft nog niet! Je baarmoeder is nu zo groot als een softbal geworden. En je darmen kunnen door de zwangerschapshormonen opzetten. Het echte aankomen begint nog niet. Het kan overigens wel. Een zwangerschap is natuurlijk bij iedereen anders. De 1 geeft iedere dag over. Terwijl de ander misschien wel zwanger is van een tweeling waardoor alles sneller gaat.

Het blijft nog even spannend of het allemaal goed gaat. Bedenk wel dat je al in week 8 van je zwangerschap zit. Het risico op een miskraam (1 op 7) is het grootst in de eerste 4 weken. Die ben je al door!

Ohh, wat stinkt het hier? Herkenbaar? Een bovennatuurlijke geur is 1 van de vele zwangerschapskwalen die je in week 8 kunt ervaren. Of die hele rare dromen die je nu ‘s nachts hebt. Ook dat is normaal. Wij hebben hier een uitgebreide opsomming van kwalen met tips wat je eraan kunt doen.

In het kort de meest voorkomende zwangerschapskwalen van week 8:

Spotting: De cervix is nu meer doorbloed en gevoeliger. Het kan zijn dat je na sex bijvoorbeeld licht bloedverlies hebt. Schrikken, maar dit is niet erg. Zo lang het niet gepaard gaat met hevige krampen. Meld dit altijd wel even bij de verloskundige

Krampen: Ook hier kun je van schrikken. Je baarmoeder groeit behoorlijk en dit kun je voelen. Houdt het echter lang aan en zijn de krampen hevig? Neem dan contact op met je verloskundige. Ook als je je zorgen maakt of onzeker bent. Dit is niet nodig, contacteer je verloskundige gewoon. Zij kan je helpen deze onzekerheid weg te nemen

Pijnlijke borsten: Wow, die zijn gegroeid maar wat doen ze zeer! Jammer voor je partner, maar ze doen gewoon echt pijn nu. Je borsten maken zich klaar voor borstvoeding en dit voel je! Ook kunnen je tepels groter worden en je tepelhoven verkleuren.

Constipatie: Moeite met nummer twee op de wc. Dit komt bij 50% van de vrouwen voor. Drink veel water, eet groente en fruit en beweeg! Helpt dit niet? Meld dit dan bij je arts

Vermoeidheid: Het produceren van een baby kost een hele hoop energie. Dat is wel inmiddels wel duidelijk. Gezellig is het niet, maar slaap zo veel mogelijk. Het wordt echt beter!

Misselijkheid: Ochtendmisselijkheid? Waarom ochtend? Dit kan de hele dag doorgaan. Sommige vrouwen hebben baat bij gember (thee), vitamine B-6 en acupressure armbanden. Het proberen waard!

Duizeligheid: Vermijd snelle bewegingen. Sta bijvoorbeeld langzaam op uit een stoel.

Bedenk dat, als je weer boven de toilet hangt (of zo moe bent je alleen maar wilt slapen), het voor het goede doel is. Een cliché (maar dat is het niet voor niets): het is het echt waard. Je baby is nu enorm hard aan het groeien. Jouw lichaam past zich aan aan de zwangerschapshormonen. Je bent al 8 weken zwanger. Je bent bijna bij het 2e trimester. Dan voelen de meeste zwangeren zich beter.

8 weken zwanger: de ontwikkeling van de baby

Lengte: 2 cm
Zo groot als een bosbes!
Gewicht: 2 gram

Deze week wordt het steeds meer een baby, in plaats van een kleine garnaal. De vingers en tenen krijgen vorm. Ze worden van elkaar gescheiden. En de staart is bijna verdwenen. Het krijgt een neus, oogleden en lippen! Het bewegen gaat steeds beter bij je kleintje. Hoewel het nog een beetje schokkerig zal zijn.
Deze week worden de geslachtsorganen gevormd. Niet dat nu pas bepaald wordt of het een jongetje of meisje zal zijn. Dat was vanaf het begin duidelijk. Nu wordt het alleen ook zichtbaar. Ook worden het strottenhoofd en de nek gevormd. De kin laat nog iets langer op zich wachten. De oogjes zitten er al wel. Hoewel ze nog geen functie hebben. De hersenen moeten namelijk nog ontwikkeld worden en de ogen hebben nog geen iris. Het skelet is in eerste instantie van kraakbeen gemaakt en zal vanaf dat je 8 weken zwanger bent langzaam omgezet worden in bot. Al dat groeien is super intensief voor je kleintje. Het hart slaat wel 150 tot 170 slagen per minuut. Dat is 2 keer sneller dan bij ons.

Er gebeurt nu ontzettend veel bij je baby. En dat maakt het nu ook extra kwetsbaar. Drink geen alcohol, rook niet en gebruik geen drugs. Slik daarnaast Foliumzuur en Vitamine D en je vergroot de kans op een gezond kindje.

8 weken zwanger: wat kun je doen?

GERELATEERD:

LAATSTE ARTIKELEN:

  • Tips bekkenbodem kraamweek

Je kraamtijd tijdens corona

16:51|Reacties uitgeschakeld voor Je kraamtijd tijdens corona

  • Baby kosten

Tips om te besparen met een baby

10:59|Reacties uitgeschakeld voor Tips om te besparen met een baby

  • Zorgverzekering

Hoe zit het met je zorgverzekering als je in 2021 zwakker wordt? 

12:36|Reacties uitgeschakeld voor Hoe zit het met je zorgverzekering als je in 2021 zwakker wordt? 

Neem even een momentje..

Om onze privacy verklaring te lezen en kennis te nemen van de gegevens die wij van je opslaan. Klik op 'AVG Instellingen' om je eigen instellingen te beheren.

Privacy verklaring | Sluiten
AVG Instellingen