Jeetje van wie zijn die borsten? Van jou! Je bent 7 weken zwanger! Helaas, ze doen al pijn als je ernaar kijkt. Je baby doet ook hard zijn best om te groeien. Het is verdubbeld in grootte en wordt al steeds meer een echt mini mensje.

7 weken zwanger: wat gebeurt er met jou?

2e maand
1e trimester

7 weken zwanger, jeetje wat duren die eerste weken lang. Je draagt een groot geheim met je mee, dat je eigenlijk van de daken wilt schreeuwen. Of juist niet, maar het is wel handig als mensen om je heen het weten. Dat ze begrijpen waarom je continue loopt te geeuwen of naar het toilet gaat. Nog even geduld en je ziet op de echo dat alles goed is met je kindje. Dat is meestal het moment dat de meeste zwangeren het nieuws wereldkundig maken. Het risico op een miskraam na een goede eerste echo is namelijk heel klein.

Je zit nog steeds in het eerste trimester. De fase waarin de meeste dames last hebben van zwangerschapskwalen. Sommige kwalen zijn niet zo erg, anderen maken het je moeilijk om de dag door te komen. Het is voor iedereen anders. Voor sommigen voelt het af en toe als een kleine parasiet in je buik. Je hebt alleen nu de lasten. Nog even geduld, de symptomen worden waarschijnlijk snel minder. En tussen week 18 en week 22 voel je het geweldige gevoel van een bewegende baby in je buik. Wonderlijk!

Bekijk ook ons overzicht met zwangerschapskwalen en tips.

Het kan ook zijn dat je nergens echt last van hebt, maar een onbedwingbare behoefte krijgt aan chocola, augurken of bijvoorbeeld haring. Wist je dat je geur tegenwoordig ook sterker is? Je ruikt veel beter en je verdraagzaamheid van bepaalde geuren verandert. Je kunt nu bijvoorbeeld van de geur van koffie super misselijk worden.

Er is waarschijnlijk nog niet veel te zien aan je buik. Zeker niet als het je eerst kindje is. Maar het duurt niet lang meer of je begint het aan de buitenkant ook te zien dat je zwanger bent. Wel zo leuk!

7 weken zwanger: de ontwikkeling van je baby

Lengte:   0,6 cm
Gewicht: 1 gram

Je kindje begint al een echt mini mensje te worden. Het groeit als een malle in je zwangere buik, met 1 millimeter per dag. Het is nu zo groot als een doperwt. Met een gezichtje, armpjes en beentjes. Deze week komen daar de handen, ellebogen, knietjes en voeten bij. Dat klinkt als heel wat, maar het lijkt nu nog meer op zwemvliezen of flippers. De verhouding is ook nog een beetje zoek. Het hoofd is enorm vergeleken bij de rest, 1/3 ongeveer van de totale lengte. Maar geen nood, dit komt goed! Wat ook grappig is, is dat sommige delen nu op andere plekken zitten dan hun uiteindelijke plek. Denk bijvoorbeeld aan de ogen, die zitten nu aan de zijkant van het hoofd.

Het brein groeit enorm hard, iedere minuut vormen zich wel 100 hersencellen.Dat zijn er ongeveer 6.000 per uur! Dan komt dat grotere hoofd wel van pas. De spieren zijn nu zo ver ontwikkeld dat de embryo zelf kan bewegen. Stel je er nog niet te veel van voor. Hij ligt nog niet te zwaaien bij een vroege echo. En je voelt daar natuurlijk ook nog niets van. Daarvoor moet je nog circa 12 weken geduld hebben. De huid is nog doorschijnend, dat blijft ook nog wel even zo.

De aanleg van de hersenen en het ruggenmerg is bijna klaar. De meeste organen zijn ook in deze week al aangelegd. Ze moeten alleen nog groeien en op de definitieve plek terecht komen. Wist je ook dat iedereen een staartje heeft gehad? Deze verdwijnt gedurende het eerste trimester.

7 weken zwanger: wat kun je doen?

Delen:

GERELATEERD:

LAATSTE ARTIKELEN: