al 6 weken zwanger: je baby krijgt een gezichtje en het hartje begint te kloppen. En jij…. jij bent hopelijk dolgelukkig, vindt het spannend en hebt waarschijnlijk last van zwangerschapskwalen.

6 weken zwanger: wat gebeurt er nu met jou?

2e maand van de zwangerschap
1e trimester

Oh no, wat is dit? Zo moe, futloos en misselijk. En de toilet is je grootste vriend. De hele dag plassen. Ja, ook dit hoort erbij! Je nieren doen nu harder hun best om alle afvalstoffen zo snel mogelijk uit je lichaam te verwijderen. Heb je er geen last van? Lucky you. Heb je er veel last van? Het is tijdelijk. Met een beetje geluk neemt het na het 1e trimester af. Bekijk alle zwangerschapskwalen in ons overzicht met handige tips. Wie weet verlicht het je klachten.

Meestal beginnen je borsten ook te groeien vanaf dat je 6 weken zwanger bent. Ze waren waarschijnlijk al gevoelig of pijnlijk maar nu beginnen ze ook te groeien.

Heb je plotseling geen last meer van symptomen? Dat hoeft niets te betekenen, misschien heb je wel geluk. Meld het altijd wel even aan je huisarts of verloskundige.

6 weken zwanger: de ontwikkeling van de baby

Lengte: 0,5 cm
Gewicht: 1 gram

De embryo heeft, als je 6 weken zwanger bent, de vorm van een gepelde garnaal, ofwel een C. Van hoofd tot stuit meet het gemiddeld tussen de 3 en 5 millimeter. Langzaam ontstaat een hoofd en een nekje. Aan de zijkant ontstaan oogjes en er vormt zich al een soort neusje. Ook ontstaat langzaam een mondopening en de gehoorgang. In de kaken zijn zelfs kleine beginsels voor melktanden te vinden. Ook heeft het al een borstkas, een buikholte en een ruggengraat. Hoe cool is dat, het begint al ergens op te lijken!

Deze week wordt ook gestart met de eerste aanleg van het geslacht. Maar zoals eerder ook al aangeven, het geslacht staat al vanaf het eerste moment vast. Het moet alleen nog groeien. En belangrijker nog, het hartje klopt als een trein. Letterlijk, het heeft tot wel 160 slagen per minuut en klinkt dus ook als een trein. Voor je beeldvorming, dit is het dubbele aantal gemiddelde hartslagen van een volwassene.

Je kindje heeft een eigen bloedsomloop en kan zelfs een andere bloedgroep hebben dan jij!

6 weken zwanger: wat kun je doen?

Eigenlijk geldt hier ook hetzelfde als bij de voorgaande weken:

Delen:

GERELATEERD:

LAATSTE ARTIKELEN: