5 weken zwanger, er is geen ontkennen meer aan. Je bent overtijd, je had al ongesteld moeten zijn. En de 1e symptomen worden steeds duidelijker. Gefeliciteerd, je bent zwanger!

5 weken zwanger: wat gebeurt er nu met jou?

Je wordt niet ongesteld. Zou je zwanger zijn? Koop een zwangerschapstest om zekerheid te hebben. Binnen een paar minuten weet je al of je zwanger bent. Misschien komt dit als een grote verrassing voor je. En moet je even aan het idee wennen. Of je bent er juist bewust mee bezig en wil je het al van de daken schreeuwen.

Emoties

Het is normaal dat je heen en weer geslingerd wordt door emoties. Het is geweldig, maar misschien ook eng. Is het wel het juiste moment? Kun je dit wel? Dit is heel normaal, veel zwangeren hebben deze gedachten. Daarnaast heeft het hCG hormoon ook nog effect op je emoties. Was je voorheen een bikkel, nu kun je huilen om iedere slechte film. Of je ontploft juist om het minste of geringste. Daar zal je partner misschien ook wel even aan moeten wennen. Vertel hem vooral dat dit normaal is en dat het ook weer over gaat!

5 weken zwanger: symptomen en kwalen

Het kan zijn dat je nergens last van hebt. Maak je geen zorgen, dan ben je een geluksvogel! Vaak is het zo dat de 1e symptomen nu wel opspelen door het hCG hormoon. Je kunt bijvoorbeeld last hebben van vermoeidheid, duizeligheid, stemmingswisselingen, misselijkheid en vaak ook van gevoelige of zelfs pijnlijke borsten. Deze beginnen te groeien. Ook je tepels kunnen veranderen van kleur. Dit komt door de doorbloeding. Bekijk onze lijst met zwangerschapskwalen met tips wat je eraan kunt doen.

Er wordt vaak gewacht met het vertellen van de zwangerschap tot de eerste echo. Dit omdat het risico op een miskraam dan aanzienlijk kleiner is. Je hebt in deze periode (het 1e trimester) vaak een groot geheim en je hebt het meeste last van je zwangerschapsperikelen. Dat is geen gelukkige combinatie. Sommige zwangeren hebben erg veel last. Zij moeten bijvoorbeeld doorlopend overgeven. Ben jij 1 van deze pechvogels? Bedenk dan dat dit meestal overgaat rond week 13. Soms kan het een opluchting zijn om iemand op je werk wel in vertrouwen te nemen.

Maar er zijn ook positieve zwangerschapskwalen! Veel zwangeren krijgen complimentjes dat ze er goed uitzien. Je krijgt een glanzende huid, een mooie uitstraling en een dikkere volle bos haren.

5 weken zwanger: hoe ontwikkelt de baby zich?

Lengte: 2 millimeter
Gewicht: minder dan 1 gram

Je bent 5 weken zwanger en je kleine muppet lijkt nu op een kikkervisje. Het is ongeveer zo groot als een rijstkorrel. Dit is een belangrijke week. Het centrale zenuwstelsel, het hartje en het bloedvatenstelsel worden gevormd. Je baby drijft rond in een vruchtzak van circa 1 cm. Op de plek waar de armpjes en de beentje komen, vormen zich nu stompjes. Hij of zij groeit deze week hard en wordt wel 2 keer zo groot.

5 weken zwanger: wat kun je doen?

Delen:

GERELATEERD:

LAATSTE ARTIKELEN: