4 weken zwanger ! Heb jij het al ontdekt? Je kunt het merken aan het uitblijven van je menstruatie maar ook aan de 1e lichte zwangerschapssymptomen. Aan het einde van deze week kun je een zwangerschapstest doen. Het kan ook zijn dat een test pas volgende week uitwijst dat je zwanger bent omdat het hCG hormoon deze week misschien nog niet voldoende aanwezig is.

4 weken zwanger; de ontwikkeling van je baby

De vrucht (foetus) bestaat als je 4 weken zwanger bent, al uit duizenden cellen. Het balletje cellen ofwel de blastocyste deelt zich verder in 3 delen. De placenta, de vliezen en de embryo worden gevormd. De placenta is nu nog niet klaar voor gebruik. Dat start pas in 12 weken.
De placenta heeft een belangrijke rol gedurende de zwangerschap. Via de placenta krijgt je baby zuurstof en voeding binnen. Daarnaast voert het de afvalstoffen af. Tot week 12 zal de embryo zich ontwikkelen in een dooierzak. Deze dooierzak voorziet de embryo dan van voedingsstoffen.

De embryo bestaat uit 3 lagen.De buitenste laag vormt zich tot de hersenen, de huid, de ogen en het zenuwstelsel. De binnenste laag worden de darmen, de lever, de schildklier en de alvleesklier. En de middelste laag vormt het hart, het spierweefsel, het skelet en de geslachtsorganen.

4 weken zwanger: wat gebeurt er met jou?

Je maakt diverse hormonen aan:
– hCG Hormoon: zorgt voor het zwangere gevoel en vind je terug in je urine bij een test
– Oestrogeen voor de ontwikkeling van je bloedvaten, de groei van je baarmoeder en de ontwikkeling van je melkproducerende klieren in de borsten
– Progesteron: zorgt dat je baarmoeder niet te veel samentrekt

Je kunt in de 4e week van je zwangerschap al de eerste zwangerschapssymptomen merken als het overtijd zijn, misselijkheid, vermoeidheid, gevoelige of zelfs al gegroeide borsten, stemmingswisselingen.

Je kunt al naar de winkel om een zwangerschapstest te kopen. Spannend! Mocht de test nog geen zwangerschap aantonen, maar je hebt toch het idee dat het wel zo is. Wacht dan een paar dagen, het hormoon vermenigvuldigt zich per 2 dagen.

4 weken zwanger: wat kun je doen?

Delen:

GERELATEERD:

LAATSTE ARTIKELEN: