39 weken zwanger, het kan ieder moment gebeuren. Je bent er klaar voor… en waarschijnlijk ook mee! Het wordt vermoeiend en de spanning neemt toe!

39 weken zwanger: wat gebeurt nu met jou?

In je 9e maand
3e trimester

Het zit er bijna op! Je bent bijna 40 weken zwanger! Deze laatste dagen kunnen voor je gevoel snel gaan of juist tergend langzaam. Wat het ook is, het duurt niet lang meer. Je voelt je vast niet meer heel comfortabel. Alles begint zeer te doen en de harde buiken komen steeds vaker nu je 39 weken zwanger bent. Wat het verschil is met echte weeën?

Voorweeën

  • Worden steeds krachtiger en hebben ongeveer een tijdsduur van 50 tot 70 seconden
  • Worden niet pijnlijker
  • Komen vooral ’s avonds of ’s nachts voor
  • Geven geen ontsluiting bij de eerste zwangerschap. Bij de volgende bevalling ontstaat een ontsluiting van enkele centimeter (zonder dat de echte bevalling begint)

Echte weeën

  • Duren enkel 30 tot 40 seconden en nemen toe in kracht
  • Doen steeds meer pijn

Maak je je zorgen over de bevalling? Niet doen, miljoenen vrouwen zijn je voor gegaan. En vrouwen krijgen meerdere kinderen. Ze stoppen dus niet allemaal na de eerste. Het is geen pretje maar onder invloed van je hormonen lukt het en vergeet je het ook snel weer. Je wordt geholpen door verloskundigen die je erdoorheen helpen. Ben je vergeten hoe je moet ademen? Niet erg, zij vertellen het je! Het komt goed.

Misschien krijg je wel een geplande keizersnede. Best gek, zo’n baby op bestelling. Bedenk hoe je het zou willen. Wil je bijvoorbeeld meekijken met een spiegel, wil je er muziek bij? Wie wil je er überhaupt bij in de ruimte en/ of eventueel op de gang.

39 weken zwanger: symptomen en kwalen

Heb je ergens last van? Ja natuurlijk, stomme vraag. Bekijk alle zwangerschapskwalen inclusief handige tips.

39 weken zwanger: de ontwikkeling van de baby

Lengte: 50 cm, zo groot als watermeloen
Gewicht: 3150

Je bent 39 weken zwanger er verandert nu niet zo veel meer. Behalve dat de hersenen nu enorm hard groeien. Dat blijft ook zo doorgaan gedurende de eerste drie levensjaren. Wekelijks leert je baby nieuwe trucjes.

Wist je trouwens dat je baby geen tranen heeft? Het huilt wel, dat zeker. Maar de traanbuisjes zijn nog niet open. Het duurt ongeveer een maand voordat je de eerste tranen mag weg vegen van de wangen.

Na de bevalling leggen ze je kindje vaak op je borst. Je baby raakt vertrouwt met je geur, wordt warm gehouden door jouw lichaamswarmte en hoort je vertrouwde hartslag. Een geweldig moment.

39 weken zwanger: wat kun je doen?

Delen:

GERELATEERD:

LAATSTE ARTIKELEN: