36 weken zwanger, de pinguïn loop en je baby is klaar om te komen! Maar ook je zwangerschapsverlof (als dat niet al begonnen was). Geniet ervan, doe nog wat leuke dingen zo ver als dat kan.

36 weken zwanger: wat gebeurt er nu met jou?

In je 9e maand
3e trimester

Nog 1 maand! 36 weken zwanger. Het zwangerschapsverlof is nu sowieso begonnen. Misschien was je al wel in week 34 of 35 van je zwangerschap met verlof. Anyway, het voelt alsof het tijd is om het rustiger aan te doen. Geniet van deze vrije weken (zo ver als dat kan natuurlijk). Lekker relaxen, wat drinken met vriendinnen, nog een keer uiteten, naar de kapper.

36 weken zwanger: symptomen en kwalen

Pijn aan je bekken en je loopt als een pinguïn. Ja ook jij! Het is niet raar, je bekken zijn flexibeler en je baby drukt waarschijnlijk met zijn hoofdje steeds dieper in het bekken. Dat loopt gewoon niet prettig. Ga geregeld even rusten, neem een warm bad, neem een massage. Soms kan een extra buikband ook helpen om de pijn te verlichten. Gelukkig zal je buik, normaal gesproken, de komende weken niet meer zo hard groeien als de afgelopen weken.

Is je baby nog niet ingedaald dan heb je zo’n 25% minder longcapaciteit. Vervelend, hopelijk start het indalen snel. Heb je al eerder een kindje gehad? Dan is de kans groter dat het indalen pas later start. Misschien start het zelfs pas op de dag van de bevalling.

Het kan zijn dat je al een slijmprop verliest. Dit kan weken, dagen of uren voor de bevalling gebeuren.

Harde buiken, gezwollen enkels, slapeloosheid. Je kent het rijtje inmiddels wel. Bekijk het overzicht van alle zwangerschapskwalen wanneer je graag wat handige tips wil opzoeken. Voel je iets raars of twijfel je? Neem altijd contact op met je verloskundige. En ook een vals alarm ritje naar het ziekenhuis is niet erg. Neem het zekere voor het onzekere. Mocht je nu bevallen, dan moet dit sowieso nog in het ziekenhuis gebeuren. Vanaf volgende week mag je ook thuis bevallen.

36 weken zwanger: de ontwikkeling van je baby

Lengte: 47,2 cm
Gewicht: 2.500 gram

Je baby is klaar om te komen als je 36 weken zwanger bent. Het kan bijna zelf ademen, het immuunsysteem werkt. Wonderlijk hoe jij dit geproduceerd hebt.

Niet alleen het hoofdje van je baby blijft nog zacht voor de reis door het geboortekanaal. De andere botten zijn ook nog relatief zacht en harden tijdens de eerste levensjaren.

36 weken zwanger: wat kun je doen?

Delen:

GERELATEERD:

LAATSTE ARTIKELEN: