34 weken zwanger, een mijlpaal, je baby heeft 99% overlevingskans wanneer het nu geboren wordt!

34 weken zwanger: wat gebeurt er nu met jou?

In je 8e maand
3e trimester

Krijg je meer lucht? Lijkt je buik lager te hangen? Dat kan, je baby is dan ingedaald. Je zult wel iets vaker naar de wc moeten lopen de komende weken. De druk op je blaas is namelijk fors toegenomen. Is het kindje nog niet ingedaald? Niets aan de hand, behalve dat je het nog even met minder lucht moet doen. Het indalen kan zelfs tot de dag van de bevalling duren.

En ben je deze week met zwangerschapsverlof gegaan? Fijn! En anders nog heel even rond waggelen op je werk tot week 35 of 36 van je zwangerschap.

34 weken zwanger: kwalen en symptomen

Misschien zie je het het allemaal niet zo scherp de laatste dagen. Hoezo? Hormonen! Je kunt serieus last hebben van verminderd zicht en ook de traanproductie kan minder zijn. Je hebt dan droge en geïrriteerde ogen. Het kan zelfs zo zijn, dat je tijdelijk minder goed veraf of dichtbij ziet. Meld gezichtsveranderingen wel altijd even bij je verloskundige.

Misschien behoor je tot de 10 tot 15% van de zwangeren die zich helemaal niet zo happy voelt. Misschien zelfs depressief. Bedenk dat dit je hormonen zijn. Voel je niet schuldig en schaam je er niet voor. Je kun er niets aan doen. Praat erover met je verloskundige, huisarts en partner. Zij kunnen je helpen.

Heb je een van de vele andere zwangerschapskwalen in week 34? Bekijk de lijst met zwangerschapskwalen en vind handige tips om het ongemak te verlichten.

34 weken zwanger: de ontwikkeling van je baby

Lengte: 45,6 cm
Gewicht: 2100 gram

De nageltjes van je baby groeien door als je 34 weken zwanger bent. Het kan zelfs zijn dat je baby zichzelf een beetje krabt. Het wordt dan geboren met krabwondjes in het gezicht. Niet erg, dat gaat wel weer over.

Benieuwd naar de kleur van de ogen? Pasgeboren kindjes hebben vaak blauwe ogen. De kleuren worden pas gevormd bij het blootstellen aan licht.

Mocht je kindje nu geboren worden, heeft het een overlevingskans van maar liefst 99%. Wow, laat maar komen dan? Nee liever nog niet, in de buik kan het nog even goed beschermd groeien. Buiten dat, heb je ook geen keuze, jij beslist dit niet.

34 weken zwanger: wat kun je doen?

  • Zo spannend, het moment komt steeds dichterbij. Schrijf je verlangen naar het moment dat je je kindje ziet eens op. Dat is super leuk om later terug (te laten) lezen. Denk ook aan alle bizarre eetgewoontes en klunzige dingen die je hebt gedaan
  • 85% van de ouders installeert het babystoeltje verkeerd, heb jij het al geprobeerd?
  • Blijf de bewegingen van je kind monitoren. Het bewegen wordt wel iets minder door minder ruimte in de baarmoeder maar je zou minimaal 10 bewegingen in een uur moeten voelen op momenten dat het wakker is
  • Zorg dat je partner altijd bereikbaar is en dat er altijd benzine in de auto zit
  • Heb je je geboorteplan al klaar en besproken met je verloskundige?
  • Weet jij hoe het eerste uur voor je baby eruit ziet?
  • Heb jij de gratis babydozen al besteld?

Delen:

GERELATEERD:

LAATSTE ARTIKELEN: