32 weken zwanger, jij en je baby zijn er steeds meer klaar voor. Toch? Nouja, je lichaam dan in ieder geval.

32 weken zwanger; wat gebeurt er nu met jou?

In je 8e maand
3e trimester

Je baarmoeder begint steeds meer te oefenen met weeën, de Braxton Hicks wanneer je 32 weken zwanger bent. Dit zijn onregelmatige oefenweeën. Ze duren ongeveer 15 tot 30 seconden. Maar hoe weet je dan of dit ze niet echt zijn? Deze oefenweeën stoppen wanneer je van positie verandert en ze zijn onregelmatig. De echte weeën komen regelmatig, zijn niet te stoppen en worden steeds sterker.

32 weken zwanger: symptomen en kwalen

Huh, je kijkt tijdens het douchen naar die enorm gegroeide borsten en ziet je tepels steeds donkerder worden. Wat is daar aan de hand? Niets ernstigs, men zegt dat je baby daardoor de tepels straks beter ziet voor de eventuele borstvoeding. Het kan ook zijn dat je in de komende weken bij het douchen melk verliest. Niet schrikken, dat is normaal.

De rest van de zwangerschapskwalen worden waarschijnlijk steeds heftiger. Denk aan maagzuur, kortademigheid, toenemende afscheiding en alle andere kwalen. Bekijk het overzicht van alle zwangerschapskwalen met handige tips, wie weet staat er iets tussen wat je kan helpen.

32 weken zwanger: de ontwikkeling van de baby

Lengte:   42,4 cm
Gewicht: 2000 gram

Vanaf dat je 32 weken zwanger bent, is je baby vooral aan het oefenen. Oefenen met ademen, zuigen en schoppen. Hij of zij maakt zich klaar voor het grote moment. De huid is niet meer doorzichtig. Het grote schoppen en draaien is voorbij. Dit komt doordat de ruimte in je buik steeds minder wordt. De baby ligt weer in een rolpositie. In de meeste gevallen al met het hoofdje naar beneden. Zoals ook eerder aangegeven heb je nog wel even als dit nog niet zo is. Slechts in 5% van de gevallen blijft het kindje met de billen naar beneden (stuit) of dwars liggen. En verder, groei maar lekker door!

32 weken zwanger: wat kun je doen?

  • Leer de signalen van een bevalling: zoals het breken van de vliezen, echte weeën, bloedverlies, menstruatiekrampen en diarree
  • Probeer het autozitje al eens te installeren. In ieder geval voordat je 36 weken zwanger bent
  • Bedenk hoeveel en op welke dagen je terugkomt werken na je zwangerschapsverlof
  • Eet niet te veel zout, dan houd je makkelijker vocht vast en het is slecht voor je bloeddruk
  • Je zult nu vaker naar de verloskundige gaan voor controle
  • Heb jij al je baby uitzetlijst compleet? Heb je ook al een idee wat de babykleding maten zijn?
  • Heb je de gratis babydozen al aangevraagd?

Delen:

GERELATEERD:

LAATSTE ARTIKELEN: