30 weken zwanger, een wandelende buik en je baby wordt met de minuut slimmer!

30 weken zwanger: wat gebeurt er met jou?

In je 7e maand
3e trimester

Op naar de laatste 10 weken (of 12)! Iedereen kijkt of praat ongevraagd tegen of over je buik. Soms best irritant. Waarom vindt iedereen het nodig om er iets over te zeggen? En waarom denken mensen dat ze alles kunnen zeggen? En hallo, je bent nog meer dan je buik! Probeer er niet te zwaar aan te tillen.

Je buik wordt zo nu en dan ook hard en dan weer zacht, de zogenaamde harde buiken (Braxton Hicks). Als ze niet stoppen, neem dan contact op met je verloskundige.

Maak je je zorgen over je gewicht? Niet doen, een groot deel is geen vet. En het vet dat je opslaat wordt straks gebruikt voor je eventuele borstvoeding. Reken hier 9 maanden op, 9 maanden af. Een gezegde dat geldt voor de ontzwangerperiode van hormonen, gewicht en conditie. Het duurt gemiddeld 9 maanden na de zwangerschap dat je je weer de oude voelt.

Dit is de gemiddelde gewichtstoename in week 30 van je zwangerschap:

Baarmoeder800 gram
Baby (deze week)1200 gram
Jouw vetreserves2500 gram
Extra vocht1100 gram
Extra bloed800 gram
Placenta600 gram
Vruchtwater600 gram
Borsten (extra gewicht)800 gram
Totaal8400 gram

De meest voorkomende zwangerschapskwalen van week 30:

Blaasontsteking
Je bent gevoeliger voor blaasontsteking. Brandt het als je plast? Ga even naar de huisarts.

Gevoelige borsten
Ze maken zich klaar voor het geven van borstvoeding.

Futloos
Je kunt je futloos voelen door slaapgebrek maar ook door een ijzertekort. Voel je je erg futloos overleg dan met verloskundige. Zij zal je ijzerwaarde testen en je eventueel ijzertabletten geven

Heb je brandend maagzuur, kramp, pijn in je bekken en rug? Of 1 van de vele andere zwangerschapskwalen? Bekijk ons uitgebreide overzicht met zwangerschapskwalen en wie weet staat er nog een handige tip!

30 weken zwanger de ontwikkeling van je baby

Lengte:   38 cm, zo groot als een boerenkool
Gewicht: 1300 gram

De baby is nu bijna helemaal klaar. Er moet voornamelijk nog gewerkt worden aan het gewicht en de weerstand. Ook ontwikkelen de hersenen zich nog volop.

Soms zie je hele voeten voorbij komen als je goed naar je buik kijkt. Wonderlijk!

De donshaartjes laten los en komen in het vruchtwater terecht. Je kindje drinkt dit op en traint hiermee gelijk zijn darmen. Het onderhuidse vet is nu dusdanig dik, dat je kindje zich een heel klein beetje warm kan houden. Dit groeit de komende weken nog fors bij.

Sommige baby’s nemen al de positie in voor de bevalling (hoofd naar beneden), anderen nog niet. In principe hebben ze nog zeker tot week 34. Daarna zal de verloskundige kijken of ze eventueel gaat helpen door te draaien. Blijft je baby in een stuitligging (met de billen naar beneden) of een dwarsligging dan zal je een keizersnede krijgen, dit is slechts bij 4%.

30 weken zwanger: wat kun je doen?

  • Gooi je hakken maar achterin de kast. Dit is funest voor je rug
  • Smeer lotion over je buik tegen de jeuk, niet krabben! Dat maakt het erger
  • Haal zoogkompressen in huis tegen lekkende borsten. Je wil toch geen genante natte plekken in je shirt?
  • Bloedprikken om je resusfactor te bepalen: dit houdt in dat je eventueel antistoffen tegen het bloed van je kindje aanmaakt. Hij/ zij zou dan bloedarmoede kunnen krijgen. Mocht jij een negatieve en je baby een positieve resusfactor hebben, krijg je een prik om dit te tegen te gaan.
  • Weet je al waar je wilt bevallen? Thuis of in het ziekenhuis?
  • Heb je al een geboortekaartje uitgezocht?
  • Plan een afspraak met het kraamzorgbureau
  • Maak een testritje naar het ziekenhuis zodat je weet hoe lang dit duurt, scheelt je weer zorgen maken
  • Weet je al of je 4 of 6 week voor de uitgerekende datum met zwangerschapsverlof wilt? Dit kun je uiteraard in overleg met je manager op het laatste moment nog wijzigen. Waarschijnlijk vindt je manager het wel fijn om een streefdatum te hebben
  • Heb je de gratis babydozen al aangevraagd?

Delen:

GERELATEERD:

LAATSTE ARTIKELEN: