Het is de week van de innesteling van de bevruchte eicel in de baarmoeder. Er ontstaat een piepklein klompje cellen. Je kunt als 1e zwangerschapssymptoom een lichte innestelingsbloeding hebben. Het is nog te vroeg voor een zwangerschapstest. Je bent 3 weken zwanger, maar je komt hier pas later achter. Vanaf volgende week zul je misschien al wel de 1e zwangerschapssymptomen merken.
3 weken zwanger: wat verandert er bij jou?
Er gebeurt nu heel veel in je lichaam, maar je merkt er nog vrij weinig van. Je kunt een innestelingsbloeding hebben. Geen zorgen, dit is niet erg. Het gebeurt bij 1 op de 3 vrouwen. Zo lang het niet samen gaat met hevige kramp is er niets aan de hand. Dit is dan je 1e zwangerschapssymptoom, waar je je waarschijnlijk pas achteraf bewust van bent.
Daarnaast gaat je lichaam aan de slag met het aanmaken van diverse hormonen. Waaronder het hCG hormoon. Dit zit straks ook in je urine. Het is echter nog in het beginstadium dus je zult nog geen last hebben van kwaaltjes. Het aantal hormonen is zo laag dat het ook nog geen zin heeft om een zwangerschapstest te doen. Nog heel even geduld dus! De hormonen hebben natuurlijk wel een doel. Het beschermt de vrucht/ embryo. Daarnaast zal de slijmprop in je baarmoeder weer veranderen en de poort sluiten. Het vruchtje is nu goed beschermt.
3 weken zwanger: de ontwikkeling van je baby
Aan het eind van week twee/ begin van deze week zal de zaadcel samensmelten met de eicel in de eileider. Het samensmelten noemt men conceptie. De bevruchte eicel noemt men zygote. Het geslacht, de haarkleur en de kleur van de ogen ligt nu al vast. En alle erfelijke eigenschappen zoals het karakter ook. Wonderlijk toch?! Zoals ook aangeven in week 2 bepalen de zaadcellen van de man het geslacht.
De bevruchte eicel begint nu zijn weg vanuit de eileider naar de baarmoeder. Het is maar een paar centimeter. Maar de eicel doet er wel zo’n 5 tot 7 dagen over. Na 24 uur beginnen de cellen zich ook te delen. Na 4 dagen zijn dit al meer dan honderd cellen. Het wordt dus een balletje cellen en lijkt op een besje. Dit noem je de blastocyste. Het is nu ongeveer 0,1 millimeter groot. De buitenste cellen worden de placenta en de vruchtvliezen. De binnenste cellen groeien volgende week tot een embryo. Het innestelen in de baarmoederwand kan gepaard gaan met een lichte bloeding. Dit komt doordat de baarmoederwand zo goed doorbloed is onder invloed van hormonen. Het vruchtje verdwijnt volledig in de baarmoederwand. Het heeft nog geen hartslag.
Tweeling?
Je hebt een eeneiige tweeling of een twee-eiige tweeling. Bij een eeneiige tweeling wordt de eicel bevrucht door 1 zaadcel. De embryo splitst zich daarna in tweeën en ontwikkelt zich tot 2 baby’s. Dit is niet erfelijk. De kinderen hebben hetzelfde geslacht en zullen sterk op elkaar lijken.
Heb je twee-eiige tweelingen in de familie? Dit kan dit erfelijk zijn. Bij een twee-eiige tweeling springen er 2 eitjes en worden allebei bevrucht door een andere zaadcel. De verschillen zullen iets groter zijn, ook het geslacht kan verschillen.