28 weken zwanger, de start van het 3e trimester. Je begint het te voelen. En je baby kan nu zelf ademen!

28 weken zwanger: wat gebeurt nu met jou?

In je 7e maand
3e trimester

Oh nee, je bevalt van een klein aapje in een auto op de snelweg. Levensechte enge dromen kenmerken deze periode. De spanning komt ’s nachts tot leven in je dromen. Je herinnert je je dromen zo goed, doordat je lichter slaapt. Dit is ook weer ter voorbereiding voor als de baby er straks is. Je wordt dan makkelijk wakker wanneer het ’s nachts huilt.

Dromen doe je als je slaapt, dan moet je dus wel slapen… Best lastig. Word je ’s nachts weer wakker? Ga uit bed en ontspan even:  lees wat, drink thee of luister naar super rustige muziek. Kruip dan weer terug en de kans is groot dat je weer verder slaapt.

Het wordt krapper in je buik en je lichaam bereidt zich verder voor op de bevalling en de komst van je kindje. Je krijgt misschien wel (weer..) last van nieuwe zwangerschapskwalen.

De nieuwe zwangerschapskwalen van week 28:

Lekkende borsten
Serieus? Nu al? Ja, dat kan. Er zijn pads voor te kopen. Ben je er wel van bewust dat als je een strak shirtje aantrekt dat het lijkt alsof je enorme tepels hebt.

Kortademig
Je baby drukt tegen je longen en de inhoud wordt tijdelijk kleiner. Doe rustig aan en neem de tijd om te ademen.

Pijn
Met 28 weken zwangerschap beginnen je hormonen weer te schommelen en begint de zwangerschap zijn tol te eisen. Je krijgt overal een beetje pijn en kramp. Doe rustig, ga op tijd even zitten. Stretch, yoga en zwemmen helpen. Oh en vraag je partner om een massage!

Bekijk alle zwangerschapskwalen op de overzichtspagina. Hier staan ook tips bij om de kwaal te verlichten.

28 weken zwanger: de ontwikkeling van de baby

Lengte: 35 cm, zo groot als een aubergine
Gewicht: 900 gram

Wow, 100 gram erbij vergeleken met vorige week. Je baby is nu bezig met vetopslag zodat hij of zij het straks niet koud heeft in de buitenwereld. Het rimpelige huidje wordt steeds meer opgevuld. De verhoudingen kloppen nu. Je baby begint er nu echt uit te zien als een mensje in mini formaat. Nu nog de finishing touch en de baby is klaar om jou te ontmoeten.

Wat gebeurt er verder in week 28 van de zwangerschap:

  • Het dons verdwijnt, hier komt huidsmeer voor in de plaats. Dit huidsmeer kun je eventueel nog zien bij de geboorte wanneer je vroeg bevalt
  • Het kraakbeen verandert geleidelijk in bot. Het hoofdje blijft nog wel zacht, zodat het straks soepel door het geboortekanaal kan. Pas ruim na de geboorte zullen de fontanellen verdwijnen en zal de schedel echt hard worden
  • Veel baby’s draaien nu met hun hoofd naar beneden. Wanneer dit niet gebeurt, geen probleem. Het duurt nog even
  • De hoeveelheid hersenen neemt fors toe, de groeven ontstaan in de hersenkwabben. Hierdoor kan het steeds complexere dingen aan
  • De REM slaap begint. Je baby kan gaan dromen

De kans dat een baby een eventuele vroeggeboorte overleeft neemt fors toe. In week 24 was dit nog 40%,  bij 28 weken zwangerschap is dit al 70%, uiteraard met de juiste zorg.

Beweegt je kindje wel genoeg? Als het goed is, zul je je kindje zo’n 6 keer nadat je in de avond hebt gegeten voelen bewegen. Je kunt dit eventueel nog beter voelen door op de bank of bed even op je linkerzij te gaan liggen.

28 weken zwanger: wat kun je doen?

Delen:

GERELATEERD:

LAATSTE ARTIKELEN: