27 weken zwanger : wat kun je verwachten?

27 weken zwanger : wat kun je verwachten? 2018-12-14T13:23:51+01:00

27 weken zwanger, het einde van het 2e trimester! Een buik zo groot als een basketbal en een hikkende baby. Heb jij al geoefend om contact te maken met je baby via de buik?

27 weken zwanger: wat gebeurt er met jou?

in je 6e maand
2e trimester

Het einde van het 2e trimester! Volgende week ben je 28 weken zwanger, in je 7e maand en start het 3e trimester. Dat mag ook wel, je begint nu waarschijnlijk weer meer vermoeid te raken. Ga lekker op tijd naar bed!

Twee weken geleden (week 25) was je buik nog zo groot als een voetbal. Nu heeft het de grootte van een basketbal. Je maakt deze weken waarschijnlijk een groeispurt. Je komt zo’n 400 tot 500 gram per week aan wanneer je 27 weken zwanger bent. En dat is niet het enige dat zwelt. Drie van de vier vrouwen heeft last van gezwollen enkels, voeten en handen. Dit is dus normaal. Doe voor de zekerheid misschien je ringen af. Zorg dat je niet te lang in dezelfde positie zit of staat en beweeg. Heb je extreme of plotselinge last? In combinatie met een hoge bloeddruk? Overleg dan even met je verloskundige, dat kan een teken zijn van zwangerschapsvergiftiging.

De zwangerschapskwalen gaan voorlopig nog niet weg. Maar waarschijnlijk ben je er al een beetje aan gewend nu je 27 weken zwanger bent. Of je hebt een manier gevonden om ermee om te gaan. Er kunnen deze periode weer nieuwe kwalen bijkomen.

De nieuwe zwangerschapskwalen van week 27:

Zwangerschapsincontinentie
Door het verslappen van je bekkenbodemspieren kun je bij de geringste inspanning al urine verliezen. Oh no!! Leg een inlegkruisje in de onderbroek en start met oefeningen voor je bekkenbodemspieren.

Bekkeninstabiliteit
Je banden worden slapper en je kraakbeen weker. Hierdoor wordt je bekken ruimer en kan je kindje er straks makkelijker doorheen. Dit kan wel leiden tot bekkeninstabiliteit: pijn bij het lopen. Je hebt pijn in je onderrug, bij je stuitje of aan de voorkant/ midden van je bekken. Veel vrouwen hebben hier helaas last van.Bekijk ook de tips van bekkenfysiotherapeute Everdina.

Bekijk het totale overzicht met zwangerschapssymptomen met handige tips.

27 weken zwanger: de ontwikkeling van je baby

Lengte: 34 cm, zo groot als een andijvie
Gewicht: 800 gram

Je baby heeft de hik? Het kan komen door het eten. Heb je bijvoorbeeld gekruid gegeten dan proeft hij dat aan het vruchtwater. Er zit een vertraging in van ongeveer twee uur. Dus heb je twee uur geleden rode peper gegeten, dan komt het stoom twee uur later uit zijn of haar oren. Je baby heeft overigens geen last/ stress van de hik. Je kunt al steeds meer contact maken met je baby. Leg je hand op je buik, na een paar keer zal je baby daar naartoe komen. Je kunt dan al zachtjes duwen en het zal terug duwen. Misschien nog niet direct, maar na een paar keer oefenen wel.

Wat gebeurt er nog meer in week 27 van je zwangerschap:

 • De zweetklieren worden aangelegd, deze ontwikkelen pas in de pubertijd
 • De bloedcirculatie werkt volledig
 • Men zegt dat je baby nu kan dromen
 • Het immuunsysteem wordt aangelegd

27 weken zwanger: wat kun je doen?

 • Je partner kan misschien al het hartje horen als hij voorzichtig met zijn oor op je buik ligt
 • Wil je nog op vakantie? Dat kan nog net!
 • Begin met het inrichten van de babykamer. je hebt nog wel even tijd, maar het is vooral ook erg leuk
 • Heb jij al alles van de baby uitzetlijst?
 • Heb je de gratis babydozen al aangevraagd?

GERELATEERD:

LAATSTE ARTIKELEN:

 • Tips bekkenbodem kraamweek

Je kraamtijd tijdens corona

16:51|Reacties uitgeschakeld voor Je kraamtijd tijdens corona

 • Baby kosten

Tips om te besparen met een baby

10:59|Reacties uitgeschakeld voor Tips om te besparen met een baby

 • Zorgverzekering

Hoe zit het met je zorgverzekering als je in 2021 zwakker wordt? 

12:36|Reacties uitgeschakeld voor Hoe zit het met je zorgverzekering als je in 2021 zwakker wordt? 

Neem even een momentje..

Om onze privacy verklaring te lezen en kennis te nemen van de gegevens die wij van je opslaan. Klik op 'AVG Instellingen' om je eigen instellingen te beheren.

Privacy verklaring | Sluiten
AVG Instellingen