26 weken zwanger : wat kun je verwachten?

26 weken zwanger : wat kun je verwachten? 2018-12-13T17:42:00+01:00

26 weken zwanger, slapeloosheid en een uitgeplopte navel.  Wie zit daar te gluren? De oogjes van je baby gaan open en er is minder ruimte voor de salto’s van je acrobaat. Je voelt de bewegingen steeds sterker.

26 weken zwanger: wat gebeurt er nu met jou?

In je 6e maand
2e trimester

Je hebt je baby nog nooit gezien maar hij of zij neemt je leven nu al een beetje over, wanneer je  26 weken zwanger bent. Slapeloosheid, vergeetachtig en misschien wel  hoofdpijn. Dit is een soort voorbereiding op de komst van je baby. Je lichaam kan er al even aan wennen. Dit bedoelen ze dus ook met “Je kunt je 9 maanden voorbereiden op de komst van je baby.” Op zich ook wel weer mooi hoe dit werkt toch?

Je navel die naar buiten plopt. Een strak shirt heeft nu een bobbeltje of bobbel in het midden van je buik. Het goede nieuws is dat de navel wel weer terug veert na de bevalling. Hoewel het er dan misschien wel een beetje anders uitziet, gestretcht. Men noemt het ook weleens de moedermedaille.

De baarmoeder zit nu al 6 centimeter boven je navel en drukt je ingewanden opzij. Het kan dus zijn dat je weer vaker moet gaan plassen. De placenta heeft aan het begin van week 27 zijn maximale grootte bereikt.

Slapeloosheid door maagzuur, kramp in je benen of moeten plassen. Wat kun je doen tegen die slapeloosheid?

  • Probeer te rekken voordat je gaat slapen
  • Maak een avondwandeling buiten
  • Pas op met cafeïne
  • Drink voldoende water tegen de kramp gedurende de dag tot 1,5 uur voordat je gaat slapen

Wie zit daar zo te duwen bij je ribben? Een gestrekt beentje kan flink zeer doen bij je ribben. Probeer zelf van positie te veranderen of te rekken. Mocht dat niet helpen, probeer zacht de baby terug te duwen met je hand.

We hebben de meeste kwalen nu al besproken. Veel voorkomende kwalen in week 26 van de zwangerschap zijn vocht vasthouden, hoofdpijn, slapeloosheid, harde buiken, vergeetachtigheid, obstipatie of juist diarree en een hogere bloeddruk. Bekijk het overzicht met zwangerschapskwalen en tips. 

Krijg jij een soort opruimwoede? Alle kasten opruimen, schoonmaken, wat is er in hemelsnaam aan de hand? Dit noemen ze nesteldrang. Het is een natuurlijke reactie. Je wil graag dat je huis helemaal klaar is voor de komst van je baby.

26 weken zwanger: de ontwikkeling van je baby

Lengte: 33 cm, zo groot als een krop ijsbergsla
Gewicht: 720 gram

De ogen van je baby gaan in week 26 open. Het kan nu dus gaan zien. Helaas is het uitzicht niet zo overweldigend mooi, maar dat mag de pret niet drukken.

De iris (het gekleurde deel van het oog) heeft nog geen, tot weinig pigment. Dat wil zeggen dat het nu nog kleurloos is. Dat komt pas de komende twee maanden. Ook de kleur wanneer het kindje geboren wordt, is meestal nog niet de definitieve kleur. Dit kan je pas vaststellen wanneer het ongeveer 1 jaar is. De meeste verandering vindt plaats tussen de 6 en 9 maanden oud. De wimpers worden nu ook gevormd.

Het zenuwstelsel raakt als je 26 weken zwanger bent steeds verder ontwikkeld en dat merk je aan de steeds krachtiger wordende bewegingen. Die kleine karate-kit is flink aan het oefenen in je buik. Het kan nu soms een beetje pijn gaan doen.

26 weken zwanger: wat kun je doen?

GERELATEERD:

LAATSTE ARTIKELEN:

  • Tips bekkenbodem kraamweek

Je kraamtijd tijdens corona

16:51|Reacties uitgeschakeld voor Je kraamtijd tijdens corona

  • Baby kosten

Tips om te besparen met een baby

10:59|Reacties uitgeschakeld voor Tips om te besparen met een baby

  • Zorgverzekering

Hoe zit het met je zorgverzekering als je in 2021 zwakker wordt? 

12:36|Reacties uitgeschakeld voor Hoe zit het met je zorgverzekering als je in 2021 zwakker wordt? 

Neem even een momentje..

Om onze privacy verklaring te lezen en kennis te nemen van de gegevens die wij van je opslaan. Klik op 'AVG Instellingen' om je eigen instellingen te beheren.

Privacy verklaring | Sluiten
AVG Instellingen