25 weken zwanger, de ruimte in je baarmoeder wordt langzaam minder. Je voelt je baby daardoor steeds beter en vaker. Als je baby wakker is, maakt het wel 50 tot 120 bewegingen per uur. Je baby wordt deze week mooi roze en het kan al ruiken.

25 weken zwanger: wat gebeurt er met jou?

in je 6e maand
2e trimester

Je krijgt nu waarschijnlijk steeds meer het besef dat je over een tijdje gaat bevallen en echt moeder wordt. Je bent 25 weken zwanger en ruim over de helft van je zwangerschap en hoeft nog maar 15 weken tot de 40 weken. Spannend, maar ook leuk natuurlijk. Want hoe zal hij of zij eruit zien?

Je baarmoeder is nu je 25 weken zwanger bent, zo groot als een voetbal. De ruimte in je baarmoeder wordt de komende weken steeds kleiner, daardoor zullen de bewegingen van je kindje nadrukkelijker aanwezig zijn. Wanneer je kindje wakker is, maakt het zo’n 50 tot 120 bewegingen per uur. Maak je borst maar nat!

Probeer goed op je houding te letten. Je bent geneigd om een onnatuurlijke houding aan te nemen door die groeiende belly. Let op hoe je zit, loopt en staat. Dit kan je een hoop rugpijn besparen. Lees ook de tips van bekkenfysiotherapeute Everdina.

Hopelijk voel je je nu nog best prima. Best, omdat je waarschijnlijk wel wat kwaaltjes hebt, maar die zijn nog prima te doen.

De meest voorkomende zwangerschapskwalen van week 25:

Aambeien
Jeetje, dat meen je niet. Dat heeft dus niemand ooit verteld. Bijzonder wel, want het merendeel van de vrouwen heeft hier last tijdens de zwangerschap of vlak na de bevalling.Maar liefst 85%. Maarja, het is ook niet iets wat je van de daken schreeuwt. Troost je met de “gedeelde smart is halve smart” gedachte. Het is pijnlijk en ze kunnen zelfs bloeden. Het is een gevolg van de druk die je kindje uitoefent en de opstopping in je darmen door de hormonen. Drink voldoende water, zet geen kracht op het toilet, eet vezelrijk en haal een crème tegen aambeien tegen de pijn en eventuele jeuk. Gebruik daarnaast vochtige toiletdoekjes, die zijn een stuk zachter. Je kunt ook een nat washandje in de vriezer leggen en er dan tegenaan houden.

Constipatie
Beweeg, drink voldoende water en eet vezelrijk.

Slapeloosheid
Plassen, te veel aan je hoofd, je buik zit in de weg, kramp in je benen. Noem het maar op. Je bereidt je op deze manier wel voor op het omgaan met minder slaap voor als de baby er straks is. Maar goed, leuk is anders.

Braxton Hicks: harde buiken
Oefenweeën. Deze oefenweeën zijn normaal. Ze verschillen van het echte werk door het ontbreken van regelmaat. Ze komen af en toe en als je van positie wisselt gaan ze ook weer weg. Heb je ze vaak per dag en doen ze pijn? Raadpleeg je verloskundige even. Ze zal waarschijnlijk aangeven dat je iets rustiger aan moet doen.

Bandenpijn
Steken in je buik. Aan de zijkant van je baarmoeder. Heb je al aan een buikband gedacht ter ondersteuning van je eigen banden? Ook een zwangerschapsbroek kan helpen, daar zit ook vaak een band in.

Het aantal bezoeken aan je verloskundige neemt nu toe van 1 keer per 4 weken naar 1 keer per 3 weken.

25 weken zwanger: de ontwikkeling van je baby

Lengte: 32,5 cm, zo groot als een koolraap
Gewicht: 650 gram

Je ontdekt misschien al wel een patroon bij de bewegingen van je kindje. Logischerwijs: veel beweging, hij/ zij is wakker en je baby slaapt als je niets voelt. Maak je je zorgen als je een tijd niets gevoelt hebt? Speel wat muziek, ga even stil zitten of liggen, drink wat ijswater of geef je buik een lichte massage. Grote kans dat je weer een schop voelt.

De hartslag is nu zo sterk te horen dat anderen dit ook met een wc-rol kunnen horen. Plaats de rol onder je navel en zoek naar links of naar rechts tot je het hoort. Leuk!

Wat gebeurt er nog meer in week 25:

  • De haarvaatjes ontwikkelen zich en vullen zich met bloed. Dit zorgt voor de roze kleur
  • De longen ontwikkelen zich verder, nog niet genoeg om zelf te ademen maar het begin van de rijping is gestart
  • De neusgaten gaan open, je kindje kan ruiken
  • Aan het eind van deze week krijgt het witte haar pigment. Dus misschien wel die zwarte bos met krullen

25 weken zwanger: wat kun je doen?

  • Verzorg je tanden goed. Niet alleen voor het behoud van je tanden. Ook voor de gezondheid van je kind. Slecht verzorgde tanden kunnen leiden tot infecties
  • Heb je je babynaam al gekozen?
  • Waar wil je bevallen? Thuis of in het ziekenhuis? Het lijkt misschien nog ver weg maar deze tijd gaat snel voorbij
  • Weet je al of je pijnbestrijding wilt bij de bevalling?
  • Wil je in bed, bad of met bijvoorbeeld een baarkruk bevallen?
  • Werk aan je baby uitzetlijst. Is de lijst compleet? Begin met verzamelen
  • Koop grotere Beha’s of meegroeibeha’s die zitten echt lekkerder
  • Lekkende borsten? Je hebt daar zoogkrompressen voor. Let op: dit zie je wel zitten bij strakke truitjes. Het lijken dan enorme tepels. Het alternatief is natte plekken op je shirt..
  • Heb je de gratis babydozen al aangevraagd?

Delen:

GERELATEERD:

LAATSTE ARTIKELEN: