24 weken zwanger, een uitpuilende navel en je baby is zo groot als een maiskolf. En dat niet alleen, je baby is nu levensvatbaar als het geboren wordt. Een mijlpaal!

24 weken zwanger: wat gebeurt er met jou?

5 maanden en 1 week
2e trimester

Raar toch, 24 weken zwanger is dat niet hetzelfde als 6 maanden? Nope, alle maanden behalve februari zijn langer dan 4 weken. Die extra dagen tellen in zo’n periode best door, vandaar dat je nog geen 6 maanden zwanger bent.

De baarmoeder zit nu al een stukje hoger dan je navel. Is jouw navel al naar buiten geplopt? Geen zorgen, na de bevalling veert deze wel weer terug. Gemiddeld zijn vrouwen in week 24 van hun zwangerschap ongeveer 5,5 kilo aangekomen.

Misschien ben jij 1 van die geluksvogels die nergens last van heeft. Maar waarschijnlijk heb je toch 1 of meer zwangerschapskwalen. Helaas zijn er ook pechvogels die alleen nog maar misselijk zijn geweest. Bedenk je dan dat je het grootste deel hebt gehad. Het voor een goed doel is en probeer af en toe te genieten van het gevoel in je buik.

Veel voorkomende zwangerschapskwalen in week 24:

Gezwollen enkels en voeten
Leg je voeten regelmatig omhoog en beweeg. Heb je in 1 keer gezwollen handen of gezicht? Dat hoort er niet bij. Dat kan een signaal zijn van zwangerschapsvergiftiging. Neem contact op met je verloskundige.

Kramp in je benen
Dit is vaak een signaal van dehydratatie. Voldoende drinken dus. Heb je het heel vaak? Laat dit aan je verloskundige weten.

Striae
Zwangerschapsstriemen oftewel tijgerstrepen. Veroorzaakt door het snelle oprekken van je huid. Niet leuk, veel vrouwen hebben hier last van. Na je bevalling zal de kleur afnemen en wordt het minder intens. Er is nog geen echte oplossing voor gevonden. Sommige vrouwen zweren bij Bio oil (te koop bij de drogist) of andere crème’s. Drink voldoende, houd je huid soepel met crème en masseer je huid licht. Baat het niet, schaadt het niet.

Rugpijn
Tsja…hier hebben we geen opbeurend verhaal voor. Heb je er last van, let op je houding, til niet. Het wordt waarschijnlijk niet minder de komende tijd. Houd je taai!

Tintelende vingers
Het Carpale Tunnel Syndroom. Door het zwellen wordt een zenuw afgekneld en kun je last hebben van tintelende handen of gevoelloze handen. Super vervelend. Schud je handen op en neer. Stretch en vermijd repeterende bewegingen, zoals typen. Heb je het echt heel erg dat je er niet van kunt slapen? Vraag je verloskundige wat te doen. Er zijn bijvoorbeeld vrouwen die met een pollepel en tape hun handen/ polsen recht houden ’s nachts. Of ze slapen met de polsbeschermers die je ook bij skaten gebruikt.

Rode gevoelige handpalmen
Ook dit is een veelvoorkomende kwaal in deze fase. Er zijn geen echte oplossingen, behalve bevallen. Daarna verdwijnt het. Probeer wel alles wat het verder rood worden bevorderd, te voorkomen. Denk hierbij aan het nemen van lange hete baden of douches, te strakke handschoenen. Benoem het wel altijd even bij je verloskundige.

Vaker plassen
Daar gaan we weer. In deze periode komt het door de versoepeling van je bekken en je sluitspier. Hierdoor is het moeilijker om je plas op te houden. Gebruik een inlegkruisje voor de zekerheid.

Harde buiken
Dit hoort erbij. Heb je veel last van harde buiken, dan kan dit duiden op stress en moet je iets rustiger aandoen. Bespreek met je verloskundige het aantal harde buiken op een dag/ per uur.

Heb je ergens anders last van? Bekijk het uitgebreide overzicht met zwangerschapskwalen en tips.

24 weken zwanger: de ontwikkelingen van je baby

Lengte: 32 cm, zo groot als een flinke maiskolf of een gemiddeld broodrooster
Gewicht: 560 gram

Je voelt het kindje steeds beter bewegen sinds week 20. Je kunt als je 24 weken zwanger bent zelfs een soort contact maken. Sommige kindjes reageren op bijvoorbeeld het wrijven over je buik of een geluid. Probeer het uit!

Je baby wordt sterker en sterker. Het komt de komende weken 0,3 kilo per week bij. Misschien kan je partner de baby ook al wel voelen trappelen. Hoe leuk is dat!

 • De huid wordt minder doorzichtig en wordt zelfs een beetje roze
 • Het gezichtje heeft al echt vorm gekregen met wimpers, wenkbrauwen en haar
 • Het haar van het kindje is nu sowieso wit, er is nog geen pigment. Nooit geweten dat iedereen ooit blond was
 • Je baby hoort zo ontzettend veel: jouw hartslag, gasbubbels, je stem en die van je partner of andere kinderen
 • Er wordt nog druk geoefend met ademen door het inslikken van vruchtwater. Tot wel 1 liter per dag!
 • Vanaf deze week gaan de oogjes misschien open, hallo rode massa!

Mocht je baby nu geboren worden, dan kan het met veel zorg in de couveuse overleven. Het is levensvatbaar. Artsen zullen er nu alles aan doen om te zorgen dat je baby bij een vroege geboorte overleeft. Een mijlpaal!

24 weken zwanger: wat kun je doen?

 • Begin met het nadenken over het babyproof maken van je huis
 • Ben je benieuwd naar hoe je kindje eruit gaat zien? Wanneer je een 3d echo maakt kun je hier al een goed beeld van krijgen
 • Nog snel op vakantie? Je kunt waarschijnlijk nog vliegen tot 36 weken.
 • Relax met zwangerschapsyoga
 • Stel je baby uitzetlijst samen en begin met shoppen. Tip: de meeste baby’s hebben pakjes in maat 50 aan na de bevalling
 • Heb je de gratis babydozen al besteld?

Delen:

GERELATEERD:

LAATSTE ARTIKELEN: