22 weken zwanger, wat groeit er harder dan je buik? Je voeten! En waarom zitten anderen ongevraagd aan je buik? Blijf af!
Je baby voelt nu met de vingertoppen. Het speelt met de navelstreng, duimt en voelt aan het eigen gezichtje.

22 weken zwanger: wat gebeurt er nu met jou?

In je 5e maand
2e trimester

Je ziet er stralend uit met je glanzende huid, je ronde vormen en je dikke bos haren. Je krijgt complimentjes en….. mensen die ongevraagd aan je buik zitten. Wat?? Ja, ongevraagd. Het is blijkbaar voor mensen normaal om plotseling aan iemands buik te gaan zitten. Dat doe je normaal gesproken ook niet, toch? Maar goed, sommige vrouwen hebben er helemaal  geen problemen mee. Jij wel? Zeg er dan gewoon iets van of aai terug.

Je buik begint nu al goed te groeien, je komt per week ongeveer een pond aan.

Veel voorkomende zwangerschapskwalen van week 22:

Vocht vasthouden
Het kan zijn dat je vanaf nu vocht gaat vasthouden. Je krijgt dan meestal in de avond gezwollen voeten/ enkels. Dit trekt dan ook weer weg. Blijf je vocht vasthouden of krijg je ook gezwollen handen en of gezicht? Neem dan even contact op met de verloskundige. Zij zal je controleren op zwangerschapsvergiftiging.

Knellende schoenen
Oei, je schoenen lijken te klein. Dit kan komen door het vasthouden van vocht en is dan tijdelijk. Maar het kan ook permanent zijn. Door het weker worden van delen, komt er meer ruimte tussen je botjes. En dat kan dus ook in je voeten. Het komt vaak voor dat vrouwen na hun zwangerschap nog een halve of hele maat grotere schoenen hebben. Dit kan wel weer bijtrekken maar dat kan jaren duren of…. het is blijvend. Dat is even zuur voor je huidige collectie, maar ook een mooi argument om flink wat nieuwe schoenen in te slaan.

Striae
Je buik en kindje groeien zo hard dat je last kunt hebben van zwangerschapsstriemen. Deze kunnen op je buik maar ook op je heupen of borsten ontstaan.

Navel naar buiten
Plop, daar komt je navel ineens naar buiten. Een soort deurbel. Dit blijft tot na je zwangerschap.

Haargroei
Je haar groeit harder. En helaas niet alleen op je hoofd. Haal die scheermesjes maar te voorschijn.

Er zijn natuurlijk nog legio andere verschijnselen die blijven gelden. Bekijk het overzicht met zwangerschapskwalen met handige tips wat je eraan zou kunnen doen.

Wist je dat je op dit moment een halve liter vruchtwater meedraagt? Dit wordt nog tot week 36 aangevuld tot een liter. Dat verklaart dus ook een deel van je gewicht. Je zult de komende weken circa een halve kilo per week aankomen. Ben je benieuwd naar de gemiddelde gewichtstoename? 

22 weken zwanger: de ontwikkeling van je baby

Lengte: 28,5 cm, zo groot als een papaya!
Gewicht: 440 gram

Zoals je waarschijnlijk weet kan je baby je stem horen. En niet alleen jouw stem, maar ook van je partner of andere geluiden. Het zingen van hetzelfde liedje kan je baby na de bevalling kalmeren. Het uiterlijk van het oor neemt deze week ook de uiteindelijke vorm aan.

Je baby slaapt nu het grootste deel van de dag. Tot wel 12 tot 14 uur. Het ritme dat hij nu aanleert zal hij of zij waarschijnlijk ook na de geboorte hebben. Sterker nog, het ontwikkelt nu al de favoriete slaaphouding.

  • De vingertoppen hebben gevoel: je kindje zal nu volop gaan experimenteren door het eigen gezicht, buik en benen te gaan voelen en in de navelstreng te gaan knijpen
  • De oogjes zijn gevormd, maar de iris heeft nog geen kleur
  • Je baby ontwikkelt een dikkere vetlaag
  • Over het hele lichaam heeft je baby nog rimpels. Deze worden straks opgevuld met het vetlaagje die nu in de maak is

22 weken zwanger: wat kun je doen?

  • Ga dagelijks met je voeten omhoog zitten. Dit zorgt dat je voeten minder dik worden
  • Heb jij je kinderwagen al besteld? Hier zit meestal een forse levertijd op
  • Hoe gaat het met de rest van de baby uitzetlijst?
  • Wil je misschien nog een zwangerschapsreportage? Dit is een goed moment
  • Heb je de gratis babydozen al besteld?

Delen:

GERELATEERD:

LAATSTE ARTIKELEN: