21 weken zwanger, je buik groeit per minuut. En je baby ook!

21 weken zwanger: wat gebeurt er nu met jou?

4 maanden, 3 weken
2e trimester

Ja hoor, het lijkt wel of je buik per minuut groeit. Of in ieder geval toch wel per dag. Dat is waarschijnlijk ook zo. Je baby is nu vooral bezig met zwaarder worden. En jij ook! Als je 21 weken zwanger bent, heb je waarschijnlijk mooie vrouwelijke rondingen.

Misschien zie jij het niet als mooi, maar als vet. Dat ben je niet, je bent zwanger en het is goed voor de baby! Bedenk iedere keer wanneer je je een beetje “Bleh” voelt wat voor geweldige dingen je lichaam aan het doen is. Het produceert gewoon een mensje!

Misschien weet je sinds de echo in week 20 wel of je een jongen of een meisje krijgt. Heb je al een babynaam gekozen? Of wil je graag wat inspiratie? Bekijk onze handige overzichten met populaire namen maar ook de originele minder bekende namen. Wie weet zit er eentje tussen!

Veel voorkomende zwangerschapskwalen van week 21:

Bandenpijn
Je kunt last hebben van het snelle groeien va je buik. De zogenaamde bandenpijn. Dit is een stekende pijn aan de zijkant van je baarmoeder. De enige oplossing is even rust nemen op dat moment.

Stress
Het hormoon Cortisol heeft nu zijn piek in de zwangerschap. Cortisol is verantwoordelijk voor het gevoel van stress. Dit kan resulteren in stemmingswisselingen. Vertel dit ook tegen je partner, dan begrijpt hij beter waarom je bepaalde dingen doet of zegt.

Braxton Hicks
Je baarmoeder begint zich voor te breiden op het echte werk. Het zal af en toe samen trekken. Dat is een irritant gevoel. Een harde buik! Het is normaal. Heb je er veel last van, geef dit dan aan bij de verloskundige. Misschien moet je iets rustiger aan doen.

Maagzuur
Vermijd heet eten. Eet niet te laat voor het slapen gaan. Leg je hoofd iets hoger ’s nachts. Eet regelmatig kleine beetjes.

Heb je ergens anders last van? Bekijk ons overzicht met alle zwangerschapssymptomen en bijbehorende tips.

Ben je al begonnen met het gereed maken van de babykamer? Je hebt nog tijd zat. Het is handig als dit rond week 36 klaar is. Bedenk ook dat het voor de baby niet zo veel uitmaakt of het verkleedkussen minder goed bij het gordijn past.

Door de toename van het stresshormoon krijgen veel “moeders to be” last van koud water vrees. Kan ik dit wel? Is het wel het juiste moment? Dit is heel normaal en bedenk dat miljoenen vrouwen jou voor zijn gegaan en jij dit dus ook wel kan! Praat erover en laat je geruststellen.

21 weken zwanger: de ontwikkeling van je baby

Lengte: 27 cm, zo groot als een andijvie
Gewicht: 380 gram

Je baby is in week 21 al best groot. Qua gewicht zal hij/ zij nog wel 10 keer zo zwaar moeten worden. Daar is je baby nu dan ook vooral mee bezig. Het groeit nu zo’n 60 gram per week. De smaak is ontwikkeld van je kindje. Wist je dat hij/ zij kan proeven wat je gegeten hebt in het vruchtwater? Grappig toch! Andere ontwikkelingen van je baby in de 21e week van je zwangerschap:

  • De huid is minder doorzichtig
  • Ontwikkeling van de tong
  • Ontwikkeling van het evenwichtsorgaan in het oor
  • Vorming van witte bloedlichaampjes ter afweer tegen ziektes en infectie
  • Verdere ontwikkeling van de voortplantingsorganen
  • Er groeit misschien een beetje donshaar op zijn/ haar hoofdje

21 weken zwanger: wat kun je doen?

Delen:

GERELATEERD:

LAATSTE ARTIKELEN: