2 weken zwanger : wat kun je verwachten?

2 weken zwanger : wat kun je verwachten? 2018-03-24T19:54:50+01:00
Eicel ontmoet zaadcel: de baby is eind van deze week in productie! Het geslacht is bepaald. Je zult zelf nog niets merken wanneer je 2 weken zwanger bent.

Je bent eigenlijk nog niet echt zwanger, wanneer je 2 weken zwanger bent. De eicel wordt pas rond eind deze week bevrucht. Huh? Het heeft alles te maken met de zwangerschapstelling. Deze start voor de handigheid bij iedereen vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie. Weet je niet precies hoe dit zit? Lees dan ook week 1. Daar leggen wij dit haarfijn uit. Het komt er in het kort op neer dat je lichaam zich nu aan het voorbereiden is op een eventuele zwangerschap. Je krijgt deze twee weken als het ware cadeau in de telling, mocht je aan het eind van deze week zwanger zijn. Dit proces gebeurt dus eigenlijk iedere maand.

2 weken zwanger: wat gebeurt er nu met jou?

Het is wel een belangrijke week. Het is, bij een regelmatige cyclus, de week van de eisprong, de vruchtbare dagen en de bevruchting. In deze week groeit en rijpt de follikel (de eicel in een blaasje). Na voldoende progesteron zal de ovulatie aan het eind van week 2 plaatsvinden. De eicel is zo groot als een kers. Er zijn vrouwen die zeggen dat zij de eisprong voelen, de zogenaamde ovulatiepijn. Zij voelen lichte pijn rechts of links in de onderbuik. Daarnaast wordt de baarmoederwand dikker en klaargemaakt voor de innesteling. De afscheiding zal nu iets meer zijn dan normaal.

De bevruchting:
Mannen schieten bij een zaadlozing circa tweehonderd miljoen (?!) zaadcellen de baarmoeder in. Deze zaadcellen zien eruit als kikkervisjes. Ze hebben een kop, een middenstuk en een staart. Ze zijn zo’n 4 millimeter lang. De zaadcellen haasten zich vanuit de baarmoeder omhoog naar de eileiders. Daar wachten zij op een eventuele eisprong. Je hebt 2 eileiders en er springt een eitje aan 1 kant. Een groot deel van de zaadcellen is dus de verkeerde kant op gezwommen. Daarnaast overlijden de meeste zaadcellen tijdens de reis. Alleen de sterksten overleven. Dit zijn er slechts een paar honderd. Deze zaadcellen proberen met hun kop door het blaasje heen te breken en zo bij de eicel te komen. Wanneer dit lukt hecht zijn kopje met de eicel en breekt zijn staart af. De eicel wordt direct afgesloten. Dit samensmelten van de ei en spermacel noemt men de conceptie. Er kan geen andere zaadcel meer bij. Het geslacht is nu al bepaald. En alle erfelijke eigenschappen ook.

2 weken zwanger: hoe ontwikkelt de baby zich?

Aan het eind van deze week zal de zaadcel samensmelten met de eicel in de eileider. De bevruchte eicel noemt men zygote. Het geslacht ligt zoals gezegd nu al vast. En alle erfelijke eigenschappen ook. Bizar als je daar over nadenkt.

De bevruchte eicel begint nu zijn weg vanuit de eileider naar de baarmoeder om zich daar in te nestelen in de baarmoederwand. Het is maar een paar centimeter. Dit duurt wel zo’n 5 a 7 dagen. Na 24 uur beginnen de cellen zich al te delen.

Heb je eigenlijk invloed op het geslacht?
De zaadcel van de man bepaalt of het een jongen of een meisje wordt. Heeft het een X chromosoom dan is het een meisje, een Y chromosoom een jongen. Y chromosomen (de jongens) zwemmen sneller dan X chromosomen. Het moment waarop je seks hebt gehad kan invloed hebben op het geslacht. Meisjes zaadcellen leven langer, zij kunnen langer wachten op de eisprong. Heb je drie of meer dagen voor de ovulatie seks en je bent zwanger, dan is de kans groot dat je een meisje krijgt. Heb je tijdens de ovulatie seks dan is de kans aanzienlijk groter op een jongen. Deze zaadcellen zwemmen immers sneller naar de eicel.

Tip:

Slik Foliumzuur om de kans op nare aandoeningen als een open ruggetje te voorkomen.

GERELATEERD:

LAATSTE ARTIKELEN:

  • Tips bekkenbodem kraamweek

Je kraamtijd tijdens corona

16:51|Reacties uitgeschakeld voor Je kraamtijd tijdens corona

  • Baby kosten

Tips om te besparen met een baby

10:59|Reacties uitgeschakeld voor Tips om te besparen met een baby

  • Zorgverzekering

Hoe zit het met je zorgverzekering als je in 2021 zwakker wordt? 

12:36|Reacties uitgeschakeld voor Hoe zit het met je zorgverzekering als je in 2021 zwakker wordt? 

Neem even een momentje..

Om onze privacy verklaring te lezen en kennis te nemen van de gegevens die wij van je opslaan. Klik op 'AVG Instellingen' om je eigen instellingen te beheren.

Privacy verklaring | Sluiten
AVG Instellingen