19 weken zwanger, voel je daar een vlindertje bewegen in je buik?

19 weken zwanger: wat gebeurt er met jou?

4 maanden, 1 week
2e trimester

19 weken zwanger, bijna op de helft van je zwangerschap. Sta je ook te zweten en te hijgen als je een stuk gelopen hebt? Geen zorgen, het is niet je conditie die plots weg is. De manier van ademhalen verandert en je transpireert nu meer dan normaal.

Veel vrouwen voelen in week 19 (of sinds week 18)voor het eerst een soort vlindertje in de buik. Super leuk. Voel je het nog niet? Geen zorgen, dit kan ieder moment gebeuren. Ga eens op je rug liggen, heel stil…Misschien voel je nu heel zacht al wel iets kriebelen.

Binnenkort heb je de 20 weken echo. Leuk, je ziet, als je dit wilt, het geslacht van je kindje. Maar ze doen nog veel meer tijdens deze echo. Er wordt gekeken of alle essentiële onderdelen aanwezig zijn, of de verhoudingen goed zijn, alle ins and outs van je baby. Denk bijvoorbeeld aan het hart en de hersenen. Wonderlijk en ook best spannend.

De meest voorkomende zwangerschapskwalen van week 19:

Duizeligheid of flauwvallen
Boem, daar lig je in 1x op de grond. Je bent niet de eerste. Dit komt mogelijk door de verminderde bloedtoevoer vanwege de baarmoeder die op je bloedvaten drukt. Of omdat je longen nu minder inhoud hebben, omdat je baby er tegenaan drukt. Hmm, daar kun je dus niet echt iets mee. Er zijn echter oorzaken waar je wel iets aan kan doen. Drink voldoende, eet regelmatig, sta rustig op. Ben je heel vaak duizelig, bespreek dit met je verloskundige. Ze zal een aantal dingen checken zoals je ijzerwaarde of je bloeddruk.

Pijn in je heup
Heb je dit vooral ’s nachts? Doe een kussen tussen je benen tijdens het slapen. Ideaal zijn de voedingskussens. Daarmee kun je later ook je buik ondersteunen.

Striae
Meer dan de helft van de vrouwen krijgt deze huidscheurtjes op de buik. Er is nog geen echte remedie gevonden maar er zijn wel een aantal tips.

19 weken zwanger: de ontwikkeling van je baby

Lengte: 22 cm, zo groot als een mango
Gewicht: 250 gram

Het kindje beweegt volop. De bewegingen zullen nu steeds beter voelbaar worden. Dit komt onder andere doordat de botaanleg steeds een beetje verder vordert. Je baby kan krachtiger bewegen en de ruimte in je baarmoeder wordt de komende weken natuurlijk ook steeds minder.
Wat gebeurt er nog meer:

  • Het vernix/ huidsmeer laagje is nu klaar: de eerste anti-rimpelcrème voor je baby! Het beschermt tegen het vruchtwater. Anders komt je kleintje er straks gerimpeld uit
  • De aanzetten voor de grote mensen tanden worden nu aangelegd
  • De verhoudingen van de ledematen zullen bij gaan trekken
  • Steeds meer neuronen verbindingen in je hersenen. Daardoor worden de spieren steeds beter aangestuurd = meer beweging

19 weken zwanger: wat kun je doen?

  • Bedenk wanneer je in principe je zwangerschapsverlof in wilt laten gaan. In Nederland heb je recht op 16 weken verlof en moet je, wanneer je in loondienst bent, 4 weken van te voren stoppen. Tenzij je een beroep hebt dat risico’s met zich meebrengt voor de baby, denk aan het werken op een rontgenafdeling of fysiek zwaar werk. Je kunt normaal gezien kiezen om met 34, 35 of 36 weken zwangerschap met verlof te gaan. In Vlaanderen heb je recht op 15 weken verlof
  • Heb je al je geboorteplan gemaakt?
  • Nog geen kinderopvang geregeld? Ga dit dan binnenkort doen in verband met mogelijke wachtlijsten
  • Lang niet meer naar de tandarts geweest? Plan dit in, een zwangerschap vergt extra verzorging van je tanden
  • Weet je wat je nog moet hebben van de baby uitzetlijst?
  • Wat kost een kind eigenlijk?

Delen:

GERELATEERD:

LAATSTE ARTIKELEN: