Het slapen wordt iets lastiger nu je 18 weken zwanger bent. Je wordt steeds ronder en je buik zit al een beetje in de weg. Voel jij je baby al bewegen?
18 weken zwanger: wat gebeurt er bij jou?
4 maanden zwanger
2e trimester
Het kunnen slapen op je buik is voorbij. Ook op je rug slapen wordt steeds minder comfortabel in verband met de druk van je baarmoeder en de doorbloeding. Daarnaast is het wetenschappelijk aangetoond dat je vanaf nu beter niet meer op je rug moet slapen. Je kunt het beste op je zij gaan slapen. Makkelijk gezegd, als je altijd een buik of rugslaper bent. Even wennen dus. Het komt doordat de baarmoeder nu zo groot is als een cantaloupe meloen. Je kunt hem goed voelen, het zit nu vlak onder je navel.
Je hart klopt veel harder dan normaal, tot wel 40/50%. Gelukkig kun je dit makkelijk aan. Je zult misschien wel merken dat je eerder moe bent. Let een beetje op jezelf. Je kunt trouwens wel gewoon blijven sporten. Sterker nog, dit is juist goed tegen allerlei zwangerschapskwaaltjes.
Misschien voel je je baby al schoppen, super bijzonder….Maar waarom perse ’s nachts? Het is vaak zo dat je baby s’nachts wakker wordt, zodra je stil zit of ligt. Beweging wiegt hem/ haar in slaap. Niet altijd even handig!
Wanneer je 18 weken zwanger bent, is je lichaam vooral heel druk met de groei van je kindje. Je zult nog steeds meer trek hebben dan anders. Maar je krijgt misschien ook weer te maken met nieuwe zwangerschapskwalen.
De nieuwe zwangerschapskwalen van week 18:
Gezwollen enkels/ handen
Je houdt vocht vast. Het is niet ernstig tenzij je plotseling enorm opzwelt. Bel dan met de verloskundige.
Lage rugpijn
Tjsa die buik, dat vergt wat van je rug. Je krijgt een andere houding door je buik. En je baby druk behoorlijk aan de binnenkant, dat zorgt voor lage rugpijn.
Kramp in je benen
Dat is een teken van dehydratie. Water drinken helpt!
Spataderen
Het extra bloed verhoogt de druk op je aderen. Beweeg, strek je benen en zorg voor afwisseling van positie.
Moeilijk slapen
Zijn het niet je gedachten die je wakker houden, dan is het misschien kramp of kun je gewoon slecht op je zij slapen.
Bloedneuzen
Had je dat ooit verwacht? Toenemende druk op je bloedvaatjes en droogte kunnen zorgen voor bloedneuzen. Zet een luchtbevochtiger of een bakje water bij je bed.
Maagzuur
Aii, je krijgt niet alleen last door het eten van heet eten. Ook het eten van een boterham kan al te veel zijn. Probeer langzaam te eten en kauw het eten meer dan dat je gewend bent. Eet een paar uur voordat je gaat slapen. Eet meer kleinere porties. Slaap met je hoofd iets omhoog, bijvoorbeeld met twee kussens.
18 weken zwanger: de ontwikkeling van de baby
Lengte: 20 cm, zo groot als een artisjok
Gewicht: 200 gram
Wow, je baby heeft nu al bijna de helft van zijn geboortelengte. Je zit natuurlijk ook al bijna op de helft van je zwangerschap. Het kindje is volop aan het bewegen, niet alleen met zijn armen en beentjes maar nu ook met de ogen. Deze bewegen ook op en neer. Weliswaar nog met gesloten ogen. Maar dat geeft niet, want er valt toch nog niet zo veel boeiends te zien. Je baby tuimelt nog alle kanten op in je buik, er is nog plek zat. Je kunt je kindje als je 18 weken zwanger bent misschien al voelen. Het voelt in het begin als een luchtplopje of een spiertje dat verspringt. Dit gevoel wordt de komende weken steeds sterker. Totdat je je realiseert dat daar iemand met een workout bezig is. Super leuk!
Wat gebeurt er in week 18 nog meer bij je baby:
- De oren staan van het hoofdje af
- De ogen staan nog ver uit elkaar,maar het kindje kijkt al wel recht vooruit
- Het hikken begint, later zul je dit ook kunnen voelen
- Het zenuwstelsel ontwikkelt zich verder. In de hersenen worden de zenuwcellen ontwikkelt die voor de zintuigen dienen. Denk aan smaak, reuk, zicht, tast en gehoor
18 weken zwanger: wat kun je doen?
- Goed bewust je buik voelen: het kan zijn dat je je kindje al voelt bewegen. En dat is wel echt een bijzonder moment. Misschien verwar je nu nog het bewegen van je kindje met een luchtplop of een spiertje dat verspringt. De komende weken zul je de bewegingen steeds sterker voelen
- Til niet meer al te zware dingen, dan krijg je zeker last van je rug!
- Plan vooral wat leuke dingen in met je partner of vriendinnen. Je bent nu nog fit. Straks wordt alles iets vermoeiender en na de bevalling heb je even minder tijd
- Eet vezelrijk
- Heb je al een geboorteplan? Hierin neem je op hoe en waar je het liefste wilt bevallen en of je eventueel pijnbestrijding wilt hebben. Praat hierover met je verloskundige
- Binnenkort heb je de 20 weken echo. een belangrijk moment waar gekeken wordt of het kindje gezond is. Ze meten van alles op en ze zien eventueel ook het geslacht. Wil je dit niet weten? Geef dit dan van te voren aan
- Vraag de gratis babydozen aan