16 weken zwanger : wat kun je verwachten?

16 weken zwanger : wat kun je verwachten? 2018-12-12T21:47:48+01:00

je hoeft gelukkig niet meer 40 keer per dag naar de wc te rennen! Je bent 16 weken zwanger, je bent fit en voelt je waarschijnlijk heerlijk. Je baby kan je nu horen, dus je kunt hele dagen liedjes zingen. Het schijnt dat ze liedjes herkennen zodra ze uit je buik zijn. Het liedje heeft dan een geruststellende, vertrouwde uitwerking op je baby.

16 weken zwanger: wat gebeurt er nu met jou?

3 maanden, 3 weken
2e trimester

De blaas heeft weer meer ruimte gekregen doordat de baarmoeder nu boven je schaambeen is gegroeid. Super, nu hoef je in ieder geval niet meer zo vaak naar het toilet vanwege het plassen. Ben je voor de tweede of derde keer zwanger, dan zou het zo maar kunnen dat je af en toe je kindje voelt schoppen wanneer je 16 weken zwanger bent. Nouja schoppen: een soort gekietel of vlindertje is het nog.

16 weken zwanger: symptomen en kwalen

Blaasonsteking
Het risico op een blaasontsteking blijft bestaan. Er blijft vaker een restje achter in je blaas doordat je deze niet helemaal leeg plast. Dit zorgt, samen met meer voedingsstoffen in je urine, voor een hoger risico op blaasontstekingen. Het heeft dus vaak niet met hygiëne te maken.

Weke delen
Vanaf deze week wordt het hCG hormoon vervangen door progesteron. Dit zorgt ervoor dat je lichaam weker wordt. Wat?? Ja, je leest het goed. Je lichaam bereidt zich voor op bevallen. Dan is het handig als het allemaal iets weker is, soepeler. Zodat de baby straks meer ruimte krijgt en het bevallen iets soepeler gaat. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het bekken. Maar ook je voeten, deze kunnen wel een schoenmaat groter worden.

Aambeien:
Ook je darmen worden weker. Dit zorgt er weer voor dat je soms moeite kan hebben met je ontlasting.
Je kunt daardoor last krijgen van aambeien. Dit is een vaak voorkomende kwaal helaas. Probeer vezelrijk te eten.

Last van je bekken
Veel vrouwen krijgen last van het bekken tijdens de zwangerschap. Soms zelfs bekkeninstabiliteit. Bekkenfysiotherapeut Everdina legt uit wat het is wat je kunt doen aan bekkenpijn.

Transpiratie
Zorg dat je deo bij je hebt, zwangeren vrouwen transpireren meer. Progesteron zorgt namelijk voor een hogere lichaamstemperatuur

Zwangerschapsdementie
Waar ligt mijn telefoon? En mijn sleutels? En… zo herkenbaar. Dit wordt na je bevalling weer (langzaam) beter!

Droge, gevoelige ogen
Alweer die hormonen. Je kunt oogdruppels nemen ter verlichting maar overleg altijd wel even met je verloskundige.

Neus issues
Droge neuzen, snotneuzen, bloedneuzen. Je kunt zelfs plotseling gaan snurken. Zet een luchtbevochtiger of een bakje water bij je bed tegen de droogheid.

Somber:
Het kan zijn dat je helemaal niet zo happy bent. Dit gevoel maakt dat je je vaak nog slechter voelt. Je voelt je schuldig. Dat hoeft niet, het komt best vaak voor. Je kunt down zijn, omdat je zwangerschap bijvoorbeeld zwaar is. Maar ook door de hormonen. Je kunt er niets aan doen. Maak het bespreekbaar, hoe moeilijk dat ook is. Ook bij je verloskundige, zij komt dit vaak tegen en kan je zeker helpen met tips. Ook scheelt het dat zij bevestigt dat je niet alleen bent en dat het ook weer over gaat!

Lage rugpijn
De buik aan de voorkant zorgt dat je anders gaat staan. Je kunt last krijgen van je onderrug. Neem een warm bad of een prenatale massage (van je partner?)

Misschien vind je het best lastig om naar jezelf te kijken en te denken ” Wow, mooi zwanger” Misschien zie je wel vet in plaats van een gezonde buik met een baby. Bedenk dat het goed is dat je wat aankomt. Zo lang je gezond eet (minimaliseer junk food en eet gezond en gevarieerd) en je beweegt, moet het goed komen. Het is gezond voor jou en je baby. Probeer jezelf mooi te vinden. Dat ben je namelijk ook. Realiseer je dat een groot deel na de bevalling direct weg is. Bekijk ook het artikel over gewichtstoename.

16 weken zwanger: de ontwikkeling van de baby

Lengte: 15 cm, zo groot als een avocado
Gewicht: 120 gram

Het kindje duikelt nog steeds lekker in je buik als je 16 weken zwanger bent. Het wordt langzaam groter en krijgt nogal altijd meer contouren van een echt mensje. Ook deze week gebeurt er weer een hoop:

 • Je baby kan nu licht van donker onderscheiden. De ogen blijven nog iets minder dan 10 weken dicht. Maar als je een lamp op je buik zet, ziet je kindje dat zeker.
 • Het kindje kan al wel de ogen bewegen, kleine bewegingen van de ene naar de andere kant
 • Het ontwikkelt wit huidsmeer, vernix. Dit huidsmeer beschermt de tere huid tegen het vruchtwater. Het kan best zijn dat er nog een klein laagje op zit als je kindje de wondere wereld voor het eerst ziet. Niet schrikken dus!
 • De huid is nog steeds transparant
 • De wenkbrauwen en de wimpers zitten op de juiste plek, met de juiste vorm
 • Het gehoor is ontwikkeld: je baby kan je stem horen. Onderzoek heeft aangetoond dat wanneer je iedere dag een bepaald liedje zingt, dit na de geboorte vertrouwd klinkt. Zingen dus!
 • Gezichtsspieren zijn actief: dit betekent dat je kindje kan lachen of fronsen. Wanneer je een pretecho laat maken kun je dit ook zien

16 weken zwanger: wat kun je doen?

 • Misschien wil je wel een pretecho maken. Je kunt immers al zien of het een jongen of een meisje is. Let op: soms lijkt het meisje, maar ligt het dusdanig dat het piemeltje niet goed zichtbaar is. Dan wordt het later of pas bij de geboorte duidelijk dat het toch een jongen is
 • Heb je je nog niet ingeschreven voor een zwangerschapscursus? Informeer wanneer er 1 bij jou in de buurt start. Je kunt het beste starten vanaf week 24
 • Kies 1 of meerdere liedjes en zing dit geregeld. Je kindje zal dit straks herkennen en er rustig van worden. Stimuleer de papa ook om af en toe tegen je belly te praten
 • Koop ondergoed dat past. Wel zo fijn!
 • Heb jij de gratis babydozen al besteld?

GERELATEERD:

LAATSTE ARTIKELEN:

 • Tips bekkenbodem kraamweek

Je kraamtijd tijdens corona

16:51|Reacties uitgeschakeld voor Je kraamtijd tijdens corona

 • Baby kosten

Tips om te besparen met een baby

10:59|Reacties uitgeschakeld voor Tips om te besparen met een baby

 • Zorgverzekering

Hoe zit het met je zorgverzekering als je in 2021 zwakker wordt? 

12:36|Reacties uitgeschakeld voor Hoe zit het met je zorgverzekering als je in 2021 zwakker wordt? 

Neem even een momentje..

Om onze privacy verklaring te lezen en kennis te nemen van de gegevens die wij van je opslaan. Klik op 'AVG Instellingen' om je eigen instellingen te beheren.

Privacy verklaring | Sluiten
AVG Instellingen